BG | EN

Община Благоевград въведе глоба от 4000 лева за замърсяване на въздуха

Снимка: принтскрийн БНТ

Община Благоевград въведе глоба в размер до 4 хил. лева за всеки, който умишлено изгаря опасни отпадъци и замърсява въздуха, предаде БНТ.

В предаването „Тази сутрин“ по БНТ главният еколог на общината Диана Стефанова обясни, че Община Благоевград ще контролира нерагламентираното изгаряне на всякакви видове отпадъци, като контролът се осъществява чрез звената в общинска администрация, отговорни за извършването на проверки.

Благоевград има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха в последните години и непрекъснато е сред 5-те градове с най-мръсен въздух в България. Стойностите на фините прахови частици във вторник и сряда през миналата седмица са били завишени.

”Община Благоевград е наясно, че ще срещне трудности, тъй като тогава, когато става въпрос за битово изгаряне на такива отпадъци, трябва на всички да е ясно, че ние не можем да влизаме в къщите на хората. Поради тази причина призовавам гражданите, тогава когато имат информация за подобно нещо, да подават сигнали”, каза още Диана Стефанова в ефира на обществената телевизия .

Глобата за замърсяването на въздуха в града е първата заповед на новия кмет Румен Томов, допълва БНТ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините