Обществено обсъждане: Очаквано местната общност се обяви против закриването на съда в Каварна

Районен съд – Каварна
Снимка: Фейсбук група Катунът от Каварна

Против идеята за „Обединяване чрез вливане на Районен съд – Каварна към Районен съд – Балчик“ се обявиха всички участници в дискусията, проведена по темата в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик вчера.

Общественото обсъждане беше обявено от Висшия съдебен съвет (ВСС), който е автор на предложението, а в него, въпреки, че се проведе на отдалечено разстояние от основните заинтересовани страни, участваха кметовете на Шабла и Каварна, областният управител на Добрич, народният представител Мая Димитрова (онлайн), представители на Районния съд в Каварна, юристи, граждани.

Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на ВСС аргументира сливането, като основният мотив бе свързан с бюджета, който по думите й за Районен съд – Каварна през всяка от последните 5 години се увеличава с около 100 000 лева до над 700 000 за 2021 г., като се очаква сумата да расте заради инфлацията.

Освен това средно месечно броят на делата в съда в Каварна е под средния за страната, като повечето са брачни. Според Висшия съдебен съвет, създадените през последните 20—30 години съдилища не са целесъобразно организирани и това налага промяната.

Аргументите – против:

Още по време на протестите срещу закриването на съда в Каварна неловолстващите юристи и граждани заявиха, че предложената промяна е в разрез с основните принципи за подобряване на качеството и достъпа на гражданите до правосъдие и не е съобразена със социално-демографската структура на Шабла и Каварна.

Дистанцията от най-отдалечените села в двете общини до Балчик е 60-70 км, лошата инфраструктура и нередовният обществен транспорт ще причинят огромни трудности, неудобства и неоправдани разходи за гражданите и бизнеса.

Вливането на Районния съд в Каварна в балчишкия би оскъпило и правните услуги, тъй като адвокатите, които практикуват в Шабла и Каварна, ще са принудени да пътуват често. Това би отказало много българи от търсенето и получаването на адекватна правна защита, каза кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Според нея сливането няма да доведе до съществени икономии, а разходът на пари и време ще бъде за сметка на хората.

Никой от младите, които учат право, няма да с върне в Шабла и Каварна и така не помагаме на демографията, а приключваме с този вид професия в района, смята кметът на Шабла Мариян Жечев.

Против предложената промяна се изказа и областният управител на Добрич Галин Господинов, който цитира данни за натовареността на съда в Каварна.

В тази връзка, председателят на Районния съд в Каварна Веселина Узунова посочи, че данните за натовареността на съда в Каварна, които са били качени на сайта на ВСС, са некоректни. Натовареността на РС – Каварна по брой дела на съдия е 35%, спрямо 32% процента на съдиите в Балчик. „Съдиите от Районен съд – Каварна са най-натоварени в съдебния район след съдиите в Районен съд – Добрич, така че статистиката, която изнасяте, че сме ниско натоварени, съвсем не е вярна“, посочи тя.

Тя акцентира на това, че Районният съд в Каварна обслужва пограничен район и две граници – морска и сухопътна. „Като много стратегическо място, много често се разглеждат дела, свързани с трафик на хора и стоки“, поясни шефката на каварненския съд.   

„Да се направи обстоен анализ дали закриването ще донесе повече вреди, отколкото ползи, и да лиши хората от правосъдие“ – призова депутатът Мая Димитрова. В онлайн включване тя обяви, че всички депутати от добричкия избирателен район са против закриването на съда в Каварна. Димитрова каза още, че народните представители от областта са депозирали писмо с искане за среща с ВСС по повод предложението за закриване на съда в Каварна.

Председателят на Окръжния съд в Добрич Галатея Ханджиева определи предложението като експеримент, чийто резултат е неясен, но ще рефлектира върху хората.

Нито една институция не е дала положително становище за сливането, каза по-рано през деня бившият кмет на Каварна и организатор на протеста в Дуранкулак Цонко Цонев. В ефира на радио „Добруджа“ той обяви, че 2000 подписа са събрали каварненци против закриването на Районен съд-Каварна или вливането му,  както е обявено от ВСС, в Районен съд-Балчик. Подписката бе открита на 20 май.

С Балчик, вчера започна поредицата от обществени обсъждания, организирани от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка с откритите процедури за оптимизиране структурата на районни съдилища. Те продължават до 15 юли 2022 г. в съдебните райони на окръжните съдилища в Ямбол, Хасково, Стара Загора и Габрово. Изслушаните становища на заинтересованите страни ще бъдат събрани в доклад до началото на лятната ваканция и представени пред съдийската колегия на ВСС.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам