BG | EN

Обществено обсъждане за въвеждане на по-високи цени за платено паркиране, нови зони и период ще се проведе в Балчик

Балчик
Снимка: Фейсбук

Община Балчик насрочи за утре обществено обсъждане на предложените от администрацията промени в Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на община Балчик.

Те касаят съществено увеличение на цените за паркиране в Балчик, разширение обхвата на зоните, в които се паркира срещу заплащане, както и пердиода, който то обхваща.

Администрацията предлага двойно поскъпване – от 1 на 2 лв. за час платено паркиране, а цената за 24-часов престой да стане от 10 на 20 лева. Без промяна е локалното паркиране по пос­тоя­нен ад­рес в си­ня зо­на – 30 лв./го­ди­на.

Режимът на платено почасово паркиране се предлага да бъде за всички календарни дни за периода от 1.05. до 30.09, и всички почивни дни и официални празници от седмицата от 01.10. до 30.04. в часовия диапазон от 8.00 ч. до 20.00 ч., през цялата календарна година – целогодишно.

Разширява се обхватът на зоната за платено паркиране, като към досегашните ул. „Любен Каравелов“, ул. „Иван Вазов“, части от ул. „Пейо Яворов“ и ул. „Приморска“, както и паркингите на площад „Рибарски“ и Морска гара, се добавят улиците „Генерал Заимов“, „Константин Кисимов“; алея „Ехо“; паркинг „МБАЛ“.

От Община Балчик посочват, че тя разполага с ограничен и незначителен брой паркоместа – общо 358. Занижаване на цената за паркиране при това обстоятелство под предложената, както и „стесняване” на платения период в по-кратко време през годината (само за през летните месеци), ще доведат до нерентабилност и финансова невъзможност за покриване разходите по организацията, поддържането и стопанисването на платените паркинг зони, техническите разходи по консумативи и необходимата работна ръка за цялостната дейност в това отношение, т.е. до нееквивалентност и дисбаланс между приходен и разходен финансови аспекти за дейността, посочват от общинската администрация.

Предложената цена за прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане тип „скоба” е в размер на 20 лв., заедно с дължимата сума за всеки час за почасово платено паркиране до момента на освобождаването или до края на работното време на съответната зона. Цената за принудително преместване на МПС е в размер на 40,00 лв.

Общественото обсъждане ще се проведе на 8 февруари от 10,30 ч. в заседателната зала на администрациятаПроектът за изменение е поместен на сайта на общината – balchik.bg.

До 20 февруари заинтересованите могат да дават предложения и становища в деловодството на администрацията или на  електронна поща: mayor@balchik.bg.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините