BG | EN

Обществено обсъждане за бъдещето на защитена зона „Хълм Бунарджик” разбуни духовете в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Предстоящото обществено обсъждане за възстановяване и облагородяване на хълм на освободителите – Бунарджик в Пловдив разбуни духовете в града под тепетата.

За цялостното обновяване на хълма община Пловдив е отпуснала 1 милион лева, става ясно от информация на БНР. Идеята на администрацията била на хълма да се направи нова пешеходна алея с паваж или естествен камък, да бъде възстановена ВиК мрежата, монтирано ново осветление, видеонаблюдение, а площадките около акведуктите – социализирани. Предвижда се още влакче да качва посетители до върха на хълма, където от западна страна да бъдат възстановени водопадите, допълва медията.

Междувременно  членове на фейсбук групата „Да защитим Бунарджика от незаконното строителство” и фейсбук страницата „Хълм Бунарджик”  са изпратили до редакцията на регионалното издание „Под тепето“ становище, в което се припомня, че Бунарджика е защитена природна забележителност с всички произтичащи от това задължения и ограничения. Според авторите на писмото, от информациите в медиите е станало ясно, че объсждането цели да легитимира и да успокои духовете за предстоящ голям „ремонт“, който вече е предварително решен, съгласуван и дори е стартирана процедура за избор на изпълнител. Така обявеното обществено обсъждане изглежда по-скоро проформа.

Защитниците на Бунарджика дават пример, свързан със  строителство в парка, който показва как един бюфет от 30-те години може да претърпи метаморфози поради частни апетити. „За последните два века Пловдив се е разраснал и като територия, и като численост на населението. Да, но Бунарджика не се е разраснал. Напротив – той се е свил, не само заради отнетите от него скални маси, а и заради жилищното застрояване в подножието му. Нека припомним и това, че днес напълно липсва Марково тепе. Точно това е наложило през 1995-та тепетата да бъдат предложени за защитени зони. Важно е да се разбере от всички плодвивчани – граждани и управляващи: защитените зони предполагат ОПАЗВАНЕ, не РАЗВИВАНЕ в общоприетия смисъл. Бунарджика и другите тепета не са предназначени да бъдат консуматорски експлоатирани от комерсиални посетители, а за да даряват радост, спокойствие, тишина и благодат в забързания, шумен, прашен и бетонен град. Основната ценност е самата им природа. Тя трябва да бъде приоритет в парк Бунарджик, а не хипотетичните „атракции“.“, посочват в становището си защитниците на природната забележителност.

Общественото обсъждане е обявено за тази вечер от 18 часа.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините