BG | EN

Обществената поръчка за строежа на детска болница е опорочена, според архитекти и инженери

Снимка: Медиапул, архив

Членовете на две професионални организации – Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, изразиха притесненията си около обявената обществена поръчка за създаването на Националната детска болница. Специалистите от двете камари са изпратили становището си до министъра на здравеопазването, а Камарата на архитектите обжалва поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията.

Става въпрос за строеж, който ще продължи три години след подписването на договора и според Министерството на здравеопазването трябва да струва струва 95.4 млн. лв. с ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 11 септември тази година.

Притесненията на представителите на двете организации са свързани преди всичко с инвестиционното проектиране и с факта, че е опорочен целият процес. Според тях избраната процедура, която включва едновременно проектиране, строителство и авторски надзор, е неподходяща. В момента на обявяването на поръчката няма ясна концепция за детската болница, посочват специалистите. Инженерите и архитектите отбелязват, че да стартира инженеринг, когато не съществува идеен проект, е твърде рисковано начинание. Причината е невъзможността да се знае, че избраният ще предложи най-доброто.

Според становището на двете организации, техническото задание за проектиране е непълно. В него не фигурира изискването за проекти, свързани със спецификата на функционирането на сградата като болница, а липсата им ще изисква допълнителни средства.

Камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране предлагат още не една обща, а две поръчки – за проектиране и авторски надзор и за самото строителство.

Когато няма идеен проект, не е възможно да бъде направена ясна и точна оценка на строителните дейности, което означава, че и изборът на подходящ изпълнител ще бъде затруднен.

„Заданието в момента представлява грубо казано следното- искаме костюм със сако и панталон, но не е указано кой размер е, дали да е от вълна или от бархет, нито как да бъде скроен. Начинът, по който е написано заданието, не ангажира бъдещия строител с построяването на качествена сграда – от тези 80 млн. лв. половината могат да бъдат превърнати в печалба или откраднати, защото няма поставени изисквания“, коментира архитект Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България, цитирана от в. „Капитал“. Тя допълва, че сградата трябва да бъде иновативна, да бъде построена така, че следващите 50 години да изпълнява адекватно функциите си.

В сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от Камарата на архитектите настояват като временна мярка КЗК да спре поръчката, докато жалбата им се гледа по същество. Камарата обжалва поръчката в КЗК, защото на две поредни срещи с Министерството на здравеопазването, с участие и на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, са били поставени проблемите, свързани с поръката, но без резултат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините