BG | EN

Обрат в разследването за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите

Илюстративна снимка: pixabay.com

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения в тероризъм, свързан с киберпрестъпления на търговския директор на TAD Group Георги Янков и работещия за компанията Кристиян Бойков, съобщи агенция „Ройтерс“, като се позова на адвокатите на обвинените.

Обвиненията срещу двамата са свързани с източването на данните на над 5 млн. граждани и фирми от базите данни на Националната агенция за приходите.

Пред Reuters адвокат Георги Стефанов заявява „Много сме изненадани от тези обвинения“. „Как повдигаш обвинение в тероризъм на някого, но го оставяш да си отиде?“

Георги Янков е обвинен за подбудителство към киберпрестъпление, а Кристиян Бойков – за извършител. За издирване ще бъде обявен собственикът на фирмата Иван Тодоров, който се намира в Канада, допълва БНР.

Информацията, че разследването вече е срещу престъпна група идва от адвокатите на дружеството. От прокуратурата до момента отказват коментар.

Това са първите в България обвинения за тероризъм, свързани с киберпрестъпления. Ако престъплението бъде доказано в съда, законът предвижда до 15 г. затвор, пише по темата Дневник.

Само преди дни Кристиян Бойков бе задържан, а след това освободен от ареста, тъй като обвинението му бе променено с такова, което предвиждаше само административно наказание. Търговският директор на TAD Group Георги Янков бе задържан за 24 часа, а впоследствие освободен срещу парична гаранция от 20 хил. лв.

Всички служители на фирмата са подали молби за напускане, съобщава НОВА ТВ, като се позовава на източници от разследването.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините