BG | EN

Област Враца – отличник по усвояване на еврофондове, но с най-ниски стойности на чуждестранни инвестиции

Изображение: pixaby.com

Над 238 млн. лв., или 1397 лв. на човек от населението са изплатени в област Враца по оперативни програми на Европейския съюз към 30 юни 2017 година. За сравнение, средната стойност за страната е 1344 лв. на човек усвоени евросредства, става ясно от информация, публикувана от регионалното издание „Зов нюз“.

Общините с най-много усвоени средства по европрограми са Враца ( с 2719 лв./човек) и Мездра (2033 лв./човек), а най-незадоволителните резултати се наблюдават в Оряхово ( 292 лв./човек), Криводол (524 лв./човек) и Козлодуй (422 лв./човек).

От влизането на България в ЕС и стартирането на оперативните програми в България, българските общини са използвали общо 10,7 млрд. лева финансов ресурс, като общините са получили средно по 1 513 лв. на човек, посочва изданието.

В същото време Враца е сред областите с най-слаба инвестиционна активност в страната и най-ниски стойности на чуждестранни инвестиции, става ясно от друг, материал, публикуван от регионалната медия. Според проучване на Института за пазарна икономика, област Враца показва едни от най-незадоволителните резултати по отношение на чужди инвестиции и инвестиции в дълготрайни материални активи, като тенденцията за спад на чуждестранните инвестиции води до рекордно ниски стойности – 503 евро на човек с натрупване при 3250 евро/ човек средна стойност за цялата страна, или 6 пъти по-ниски нива на инвестиции в областта, в сравнение със средните стойности за цялата икономика. Негативната тенденция е допълнена и от намаляващите инвестиции в дълготрайни материални активи, които още повече изостават от средните за страната.

По данни на НСИ, през 2016 г. чуждестранните преки инвестиции в нефинансови предприятия в област Враца са 76 902.5 хиляди евро, сходни с тези на област Видин – 71 406.3 хиляди евро. За сравнение, София-град е привлякъл 12 211 561.8 евро инвестиции през 2016 година, допълва „Зов нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините