BG | EN

Областният управител на Пловдив ще инициира среща с премиера за концесията на летището

Китайският посланик Н.Пр. Джан Хайджоу подари на областния управител традиционна восъчна китайска чиния
Снимка: Под тепето

Областният управител на Пловдив, Здравко Димитров, се ангажира да инициира среща с премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта във връзка с концесията на летище Пловдив в разговор с китайския посланик Джан Хайджоу. Губернаторът прие дипломата в Областна управа днес, а пловдивският аеропорт бе сред основните теми в официалната среща, съобщи регионалното издание „Под тепето“.  Китайска компания иска да вземе на концесия летището и подаде най-добра оферта в процедурата, която все още не е приключила.

Здравко Димитров подчерта големия потенциал на летище Пловдив за развитието на бизнеса и туризма в региона и каза, че за се надява да се намери добър стопанин за този важен транспортен и логистичен обект, както и, че ще съдейства за по-бързото разрешаване на този въпрос в рамките на своите правомощия.

Посланик  Хайджоу представи състоянието и спецификата на китайската икономика, китайската политика за инвестиции и конкретни възможности за влизане на китайски инвестиции, както в страната, така и в региона. Той посочи няколко сектора, които биха били интересни за китайските инвеститори, като селскостопански стоки, земеделски продукти, инфраструктура, винопроизводство, българско кисело мляко и др.

Областният управител заяви, че подкрепя сериозния бизнес интерес от страна на китайски компании и е готов да съдейства за развитието на двустранните отношения.

Процедурата за предоставяне на 35-годишна концесия на пловдивското летище беше открита на 30 декември 2016 г. Оферти подадоха китайският конгломерат HNA Group, местно обединение между „Тракия икономическа зона“ и пловдивския автомобилен превозвач ПИМК, и „Силк роуд Пловдив еърпорт“. Последният беше отстранен от процедурата, тъй като, според решение на транспортния министър от 25 юли, консорциумът не е доказал задължителни минимални активи от 20 млн. евро.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините