BG | EN

Областният управител на Велико Търново върна решения на четири от общинските съвети в областта

Областният управител инж. Георги Гугучков
Снимка: областна администрация В. търново

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков върна решения на общинските съвети в Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Сухиндол и Велико Търново.

Със своя заповед областният управител връща решение №1134 на Общинския съвет във Велико Търново. С него се дава съгласие за промяна на предназначението на недвижими имоти – пасища и мера, общинска собственост, в землището на с. Леденик за изграждане на фотоволтаична електрическа централа за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Решението е трябвало да бъде прието с мнозинство от две трети от общия брой  на общинските съветници –т.е. с най-малко 25 гласа „за“, а не с 22, затова не е валидно и трябва да мине на ново обсъждане.

Освен това Общинският съвет не е мотивирал как промяната на предназначението на тези имоти ще се отрази на нуждите на животновъдите в района, обясняват от областната администрация.

Със заповед от 11 октомври т. г. е върнато за ново обсъждане и решение №527 на Общински съвет – Полски Тръмбеш. С него е допълнена Наредбата за условията и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност в общината.

В нарушение на чл. 29 от АПК Общинският съвет е предвидил подаване на документ с наименование „молба“, което обаче противоречи на самата Наредба и не е законоиздържан термин. Вместо това трябва да се използва терминът „искане“ или „заявление“.

Последвало е ново решение, което е съобразено с указанията на Областния управител.

Областният управител върна и на Общинския съвет в Горна Оряховица приета Наредба за обществения ред, защото тя противоречи на законодателството. Върнато е решение и на Общинския съвет в Сухиндол, с което безвъзмездно на детската градина в града се предоставя микробус за над 170 хил. лв. заради несъответствия между мотивите и диспозитив на решението, което го прави незаконосъобразно и не може да се установи по безспорен начин какви права се учредяват в полза на детската градина.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините