Областният управител на Варна оспори прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир

Снимка: Фейсбук/Международен Панаир Пловдив

Областният управител на Варна оспори пред Административния съд решението на Общинския съвет в града за прехвърляне на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир на частно дружество. Марио Смърков упражни правомощието си по  Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), съобщиха от областната администрация.   

На свое заседание на 10 декември Общински съвет – Варна прие предложението, внесено от кмета Иван Портних, Община Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“, като апортира в капитала на дружеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов притежаваните от нея акции от „Международен панаир Пловдив“ АД. 

Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, БЗНС Александър Стамболийски, двама от ВМРО и ДПС. „Против“ сделката гласуваха „Демократична България, БСП, „Възраждане“ и Николай Евтимов от ВМРО.

През миналата седмица гласувалите „против“ сезираха областния управител.

Според правомощията му, регламентирани от ЗМСМА, областният управител упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. Той може да им върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане, или да ги оспорва пред съответния административен съд. Оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът установи друго, се разбира от съобщението на Областната администрация във Варна.

По-рано днес Окръжната прокуратура- Варна назначи две проверки на апортната сделка на Община Варна за прехвърляне на притежаваните от нея 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие.

Също днес вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до областния управител на Варна, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021г. и вписването в Агенция по вписванията.

В писмото министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 08 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“.

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от „Международен панаир Пловдив“, които Варна притежава в „Пълдин туринвест“ АД представлява акт на скрита приватизация“, посочва вицепремиерът.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам