BG | EN

Областният управител на Бургас ще спира изпълнението на решението за Силистар защото противоречи на закона

Плажът Силистар и пътят, който води до него
Илюстрация: Google maps

Одобреният с решение на Общинския съвет в Царево Подробен устройствен план (ПУП) в местността „Силистар“ противоречи на Закона за устройството на територията (ЗУТ), защото не е преминал през оценка за въздействието върху околната среда и през класификация на възможното замърсяване, съобщи днес бургаската Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Информацията за установеното при проверката на екоинспекцията е била изпратена до министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Област Бургас за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност.

Подробният устройствен план за парцел от 22 хил. кв. метра беше одобрен от съветниците в Царево в края на миналата седмица. След решението премиерът Бойко Борисов нареди на кмета Георги Лапчев, който внесе плана за гласуване, да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата му. Малко по-късно Лапчев определи като фалшива новина информацията, че с плана се предвижда застрояване и заяви, че той ще урегулира път.

Днес стана ясно, че министър-председателят е разпоредил на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да спре изпълнението на решението на общинския съвет в Царево, с което одобри подробен устройствен план за парцел от 22 хил. кв. метра в местността Силистар. По информация от правителствената пресслужба, предстои да се преценят възможностите за сезиране на съда и на Окръжната прокуратура в Бургас.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините