Областният управител на Бургас забрани изграждането на пясъчни диги по плажовете

Снимка: принтскрийн видео Би Ти Ви, архив

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издаде заповед, с която се забранява извършването на действия, които нарушават повърхността и целостта на крайбрежната плажна ивица.

Повод за това са сигнали от граждани за изграждане на пясъчни диги с тежка техника върху крайбрежната ивица по Южното Черноморие, съобщиха от областната администрация.

Със заповедта се възлага на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и ОД на МВР-Бургас да извършват проверки и да осъществяват контрол за недопускане на дейности, нарушаващи целостта на плажните ивици.

В случай че се констатира нарушаване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда нарушителите ще бъдат санкционирани.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на Областна администрация Бургас, а контролът по изпълнението й ще се осъществява от областния управител.

Преди зимата честа практика на концесионерите на плажовете е изграждането на пъсъчни диги, които се издигат с помощта на багери. Това обикновено стига до институциите след сигнали на гражданите в социалните мрежи и медии.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам