BG | EN

Областните болници поставиха ултиматум на здравния министър

МБАЛ – Шумен
Снимка: radian.bg

Директорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на сдружението, проведено в Ямбол, да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването.

В писмо до здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов се посочва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, което назначените от Министерството на здравеопазването директори вече не могат да овладеят.

Основните причини за това са новата методика за субсидиране, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който, ако бъде приложен ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници – медицинския персонал.  Лекарите, медицинските сестри и акушерките, лаборантите заплашват да напуснат болниците, ако бъдат лишени от средствата давани за допълнително материално стимулиране, получавани досега, се посочва още в писмото.

Директорите на държавни болници изразяват категорично несъгласие с налаганите императивни текстове в стандарта, свързани с просрочените задължения, които според тях създават впечатление за некомпетентност на мениджърите, а истинската причина за натрупаните дългове е погрешната политика, водена години наред.

В писмото си директорите на държавни болници заявяват своята готовност да напуснат управлението на болниците, за да не стават съучастници в тяхното унищожаване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините