BG | EN

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Видео: Иван Атанасов

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната – Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Освен обещанията Габровски има и подписан документ, с който  бившият заместник – министър – председател и министър на регионалното развитие и благоустройството

Гроздан Караджов се ангажира лично с ремонта

на пътя. Той е от 14 март м. г., когато в неговия кабинет политикът от ИТН обещава на жителите в село Обручище и на община Гълъбово три неща: Незабавно обявяване на обществена поръчка до 18 март м. г. Избор на изпълнител до 10 април м. г. и спешно започване на ремонт до 30 април м. г.

„Пътят трябваше да бъде готов за 180 дни, на за съжаление минаха 360 и малко повече, а няма нито изработен проект, нито са започнали пътя, казва Станислав Габровски. Министърът казва едно, а се прави друго. Надяваме се да не се случат лоши неща, защото мостът до Обручище е много натоварен и е пред срутване. Всеки ден по него минават по близо 300 камиона, извозващи въглища. Има и пътуващи с автобуси към мини „Марица изток“, „Контур глобул“, Кnauf. Може да се провери, но автомобилите които минават по този път са над 2000 на 24 часа.“


Кметът на Обручище сподели, че още от 2016 година тогавашният регионален министър Драгомир Стойнев е дал обещание за ремонт. От тогава четирима министри са го лъгали, всеки идвал и обещавал, три протеста организирали хора от селото, но ефект няма.

В центъра на с. Обручище са поставени потрети

на последните трима министри на регионалното развитие – Николай Нанков, Петя Аврамова и Гроздан Караджов, които са давали празни обещания за спешен ремонт на пътя. 

Освен кмета настоявания за ремонт на пътя има и от синдикати, от миньори. Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов също настоявал, но до реални действия не се е стигнало.

Третокласния път Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище е строен през 1976 г. От тогава досега се поддържа по програмата „Текущ ремонт и поддържане“. Изпълнявани са дейности по асфалтовата настилка, ландшафтно оформяне за осигуряване на габарит и видимост на шофьорите, както и отводнителни мероприятия. Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и е връзка с минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ и рудник „Трояново-3“. По него през годините са се образували  пукнатини, има отцепвания на земния насип при подходите.  От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават, че процесът е необратим и се задълбочава.

Това кара местните хора да излязат на протест.

На последният лично е присъствал и Гроздан Караджов.

На 30 март м. г. бе обявен търг за възлагане на  обществена поръчка за избор на изпълнител по ускорена процедура, заради аварийното състояние на жп надлеза в с. Обручище. Кандидатите са 12, а от тях е избрано дружеството по закона за задълженията и договорите „Раднево ленд“. Предложената от него цена на ремонта е 16.48 млн. лв. без ДДС за ремонт на 15.7 км.

Договорът с избраният изпълнител  е подписан през септември м. г., но обединението „Раднево ленд“ не е започнало работа и до ден днешен. Така стана ясно, че  министър Караджов ги е заблуждавал като е обещавал светкавичен ремонт без да се съобрази със законовите изисквания при подобни дейности. Те са обяснени в отговор на АПИ до кмета Габровски, изпратени през февруари т. г. От тях става ясно, че преди ремонта е необходимо да се извършат

много процедури, които изискват време

До момента изпълнителят на обекта е извършил първия, междинен етап от проектирането. Той включва инженерно-геоложки проучвания и обследване. Предстои разглеждане на Експертен технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ.

Следва втори междинен етап в който ще се определят конкретните дейности, които са необходими за трайното подобряване на експлоатационното състояние на пътя.

Едва след това ще бъде издадено разрешение за строеж и строителството може да започне. Това е предвидено да стане тази година, а срокът за изпълнение на дейностите е 540 календарни дни, което означава – в близките 2 години.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Иван Атанасов
Иван Атанасов е издател и главен редактор на електронното и печатното издание "Сакарнюз". Занимава се с журналистика от 1996 г. Има публикации в почти всички централни медии.

Още от автора

Незаконното сметище на Ивайловград вече надхвърля 6 дка

Незаконното сметище на Ивайловград продължава да се разширява и обхваща частни имоти. То се намира на около километър източно от града и площта му вече надхвърля 6 декара. На него...

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.

Община Любимец възложи ремонт с пряко договаряне след като отстрани 4 фирми, участвали в обществена поръчка

В Община Любимец отстраниха четири фирми, участвали в обществена поръчка по проект „Ремонт на спортна площадка в двора на НУ „Христо Ботев“, гр. Любимец“ за над 120 000 лева и го възложиха с пряко договаряне на пета.

Още за новините

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища (обновява се)

Според протестиращите няколко поредни правителства са виновни за сегашното положение.

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.