BG | EN

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Видео: Иван Атанасов

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната – Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Освен обещанията Габровски има и подписан документ, с който  бившият заместник – министър – председател и министър на регионалното развитие и благоустройството

Гроздан Караджов се ангажира лично с ремонта

на пътя. Той е от 14 март м. г., когато в неговия кабинет политикът от ИТН обещава на жителите в село Обручище и на община Гълъбово три неща: Незабавно обявяване на обществена поръчка до 18 март м. г. Избор на изпълнител до 10 април м. г. и спешно започване на ремонт до 30 април м. г.

„Пътят трябваше да бъде готов за 180 дни, на за съжаление минаха 360 и малко повече, а няма нито изработен проект, нито са започнали пътя, казва Станислав Габровски. Министърът казва едно, а се прави друго. Надяваме се да не се случат лоши неща, защото мостът до Обручище е много натоварен и е пред срутване. Всеки ден по него минават по близо 300 камиона, извозващи въглища. Има и пътуващи с автобуси към мини „Марица изток“, „Контур глобул“, Кnauf. Може да се провери, но автомобилите които минават по този път са над 2000 на 24 часа.“


Кметът на Обручище сподели, че още от 2016 година тогавашният регионален министър Драгомир Стойнев е дал обещание за ремонт. От тогава четирима министри са го лъгали, всеки идвал и обещавал, три протеста организирали хора от селото, но ефект няма.

В центъра на с. Обручище са поставени потрети

на последните трима министри на регионалното развитие – Николай Нанков, Петя Аврамова и Гроздан Караджов, които са давали празни обещания за спешен ремонт на пътя. 

Освен кмета настоявания за ремонт на пътя има и от синдикати, от миньори. Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов също настоявал, но до реални действия не се е стигнало.

Третокласния път Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище е строен през 1976 г. От тогава досега се поддържа по програмата „Текущ ремонт и поддържане“. Изпълнявани са дейности по асфалтовата настилка, ландшафтно оформяне за осигуряване на габарит и видимост на шофьорите, както и отводнителни мероприятия. Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и е връзка с минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ и рудник „Трояново-3“. По него през годините са се образували  пукнатини, има отцепвания на земния насип при подходите.  От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават, че процесът е необратим и се задълбочава.

Това кара местните хора да излязат на протест.

На последният лично е присъствал и Гроздан Караджов.

На 30 март м. г. бе обявен търг за възлагане на  обществена поръчка за избор на изпълнител по ускорена процедура, заради аварийното състояние на жп надлеза в с. Обручище. Кандидатите са 12, а от тях е избрано дружеството по закона за задълженията и договорите „Раднево ленд“. Предложената от него цена на ремонта е 16.48 млн. лв. без ДДС за ремонт на 15.7 км.

Договорът с избраният изпълнител  е подписан през септември м. г., но обединението „Раднево ленд“ не е започнало работа и до ден днешен. Така стана ясно, че  министър Караджов ги е заблуждавал като е обещавал светкавичен ремонт без да се съобрази със законовите изисквания при подобни дейности. Те са обяснени в отговор на АПИ до кмета Габровски, изпратени през февруари т. г. От тях става ясно, че преди ремонта е необходимо да се извършат

много процедури, които изискват време

До момента изпълнителят на обекта е извършил първия, междинен етап от проектирането. Той включва инженерно-геоложки проучвания и обследване. Предстои разглеждане на Експертен технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ.

Следва втори междинен етап в който ще се определят конкретните дейности, които са необходими за трайното подобряване на експлоатационното състояние на пътя.

Едва след това ще бъде издадено разрешение за строеж и строителството може да започне. Това е предвидено да стане тази година, а срокът за изпълнение на дейностите е 540 календарни дни, което означава – в близките 2 години.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Иван Атанасов
Иван Атанасов е издател и главен редактор на електронното и печатното издание "Сакарнюз". Занимава се с журналистика от 1996 г. Има публикации в почти всички централни медии.

Още от автора

Ивайловград тегли 5 млн. лв. кредит, за да довърши ремонта на античната вила „Армира“

За завършването на ремонта на античната вила "Армира" край Ивайловград ще бъде изтеглен общински кредит в размер на до 5 477 335 лева от Фонд "ФЛАГ".

Само по един кандидат участва в търгове за обществени поръчки в Любимец

Практиката на търговете за възлагане на обществени поръчки в Любимец да се явява само по един кандидат продължава, въпреки подозренията за нерегламентирани практики при провеждането им. Това показа проверка на "За истината". Същото се е случило и при последните две процедури.

Незаконното сметище край Ивайловград продълржава да расте

Нерегламентирано сметище край Ивайловград продължава да расте, въпреки многобройните сигнали и вече заема цели 6 дка върху няколко частни имота. Сред боклуците, изхвърлени там има строителни отпадъци, автомобилни...

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.

След разкрития на “За истината” Явор Гечев заговори за нов директор на земеделската служба в Силистра

Тази седмица трябва да бъде обявен да бъде конкурс за нов директор на Областна дирекция “Земеделие” - Силистра. Това стана асно от отговори на земеделския министър Явор Гечев в рамките на последния петъчен парламентарен контрол. Сегашната длъжност се заема от Гинка Катева, възстановена миналата година от Явор Гечев.