BG | EN

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Изображение: Фейсбук/Георги Пчелин

Обединението за честни избори, в което „За истината“ е член, набира наблюдатели на рисковите секции на предстоящия парламентарен вот на 2 април.

„Набелязали сме 150 секции, които са рискови и ще осигурим постоянно наблюдение. Става въпрос за гласуване с чужди лични карти, гласуване с придружител без това да е необходимо, гласуване от член на СИК и други. Ако има наблюдател на място може да реагира и да съобщи в полицията и медиите, за да се предотвратят голяма част от тези неща, които се случват в самия изборен ден, каза в ефира на Би Ти Ви вчера политологът Марио Русинов от Антикорупционен фонд(АКФ).

Сдружение „Данни за добро“, Фондация „Общество.бг“ и Антикорупционният фонд (АКФ), заедно с десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци са създателите на „Обединение за честни избори“ (ОЧИ).

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Основните дейности на Обединението за честни избори включват информационни кампании и обучения за проблеми и решения в изборния процес, както и анализ, визуализация и извличане на знание от данни, които да помогнат за насочване на общественото внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Обединението беше създадено, след като през декември 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс, които връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами – невалидните бюлетини. През годините имаше множество доказателства, изказвания и сигнали, че невалидните бюлетини се използват, за да заличават легитимни гласове на български граждани.

Може да се запишете и за наблюдатели чрез платформата, става много лесно и бързо. По този начин всеки може да бъде полезен на обществото, като следи за честни избори. Записването става тук: https://fairelections.bg/volunteer

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините