BG | EN

Обвинителният акт срещу пловдивския лекар, който застреля крадец, е предаден в съда

Илюстративна снимка: пресцентър на прокуратурата

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 49-годишния пловдивски рентгенолог д-р Иван Димитров за убийство, извършено на 2 март 2018г., в гр. Пловдив, при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Според информацията, разпространена от пресцентъра на държавното обвинение днес, докторът ще отговаря и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“.

От подробното съобщение по случая се разбира, на 1 март 2018 г. пострадалият Ж.Д. (б.ред.Жоро Джевизов – Плъха) решил да извърши кражба в гр. Пловдив. Обвиняемият – д-р Иван Димитров, живеел в кооперация в гр. Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, докторът минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително, посочват от прокуратурата. Според тях, оръжието било заредено с патрони, за чието притежание д-р Димитров нямал разрешение. Той се насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба, но заварил пострадалият, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Според информацията на прокуратурата, в хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият е бил нападнат от пострадалия, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на обвиняемият лекар е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини прокуратурата е приела, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. 

Регионалното издание „Под тепето“ припомня, че след като трупът на Плъха бе намерен в близост до сградата на местната Областна администрация, а рентгенологът бе арестуван, в Пловдив и множество други градове се проведоха протести в защита на д-р Димитров. Лекарските съюзи в цялата страна подкрепиха колегата си, а онлайн подписката в негова подкрепа събра 5 хил. подписа за по-малко от ден.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините