BG | EN

Обвинителният акт срещу двама бивши директори на болницата във Враца е внесен в съда

Снимка: МБАЛ- Враца

Внесен е обвинителният акт срещу двамата бивши директори на многопрофилната болница във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов, както и срещу началника на отделението по „Съдова хирургия“ д-р Румен Цветанов, предаде регионалното издание „Зов нюз“. Преди няколко месеца под ръководството на Районна прокуратура – Враца започна наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“- Враца. В хода на разследването е било установено, че в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов. Разследването установило, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца – д-р Халил Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не бил познат на никого от персонала на здравното заведение, а работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Халил Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. – декември 2015г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са били привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия“, д-р Светозар Луканов и д-р Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Халил Мехмед / парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват / чл. 202 ал.2 НК/, като за улесняване на присвояването д-р Румен Цветанов е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Регионалното издание припомня, че Д-р Румен Цветанов е с мярка за неотклонение „Подписка“. Д-р Орлин Цветков е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Д-р Светозар Луканов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 хил. лева.

Предстои насрочване на делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините