BG | EN

Трима души са обвинени за кражба на коли от Германия

Снимка: пресцентър Прокуратура

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за присвояване на скъпи рент-а-кар автомобили от ФР Германия, манипулиране на номерата на рамите им и продажбата им в България. По данни на държавното обвинение, офицер от дирекцията на МВР в Габрово, който е сред обвинените за участие в групата, е осигурявал регистрацията на присвоените коли в местния КАТ, преди те да станат собственост на добросъвестни купувачи. Четвъртият, обвинен като участник в групата, се намирал в държава от ЕС и за него е издадена европейска заповед за арест, а обвиненията предстои да му бъдат предявени.

Според събраните доказателства, групата е била сформирана през 2016 г. До момента са установени 11 автомобила, за които било доказано, че са наети в Германия и продадени в България с променени идентификационни номера. В хода на разследването се очаква бройката им да нарасне, допълват от прокуратурата. Цената на част от автомобилите от висок клас надвишавала 100 хил.  евро.

Колите били наемани от малоимотни българи с неистински български или чужди документи за самоличност, на които предварително били регистрирани фирми и откривани банкови сметки в Германия. После автомобилите били прекарвани през дадена европейска държава и обявявани за откраднати от местен паркинг. В един от случаите луксозна кола била обявена за открадната в малко селище в България. Това усъмнило разследващите органи и довело до поставяне под контрол със специални разузнавателни средства на определени лица и разкриване на престъпната схема. За нея незабавно били информирани германските власти.

На 23 юли 2018 г. Специализираният наказателен съд наложи на ръководителя на групата (търговец на автомобили) и полицейския служител мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На третия задържан участник в групата, който е жена, съдът определи парична гаранция, за да полага грижи за децата си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините