BG | EN

Обвиненият за газовия взрив в Севлиево, убил 10-годишно момче през 2014 г., беше оправдан

Снимка: www.pexels.com

Оправдателна присъда получи на първа инстанция главният инженер на „Севлиевогаз 2000“ по наказателно дело за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на сестра му при взрив, избухнал в дома на децата в гр. Севлиево на 8 март 2014 г. Делото бе гледано в Окръжен съд Габрово.

На 8 март 2014 г. около 22.30 ч., мощен взрив вдига във въздуха къщата на семейство, живеещото на ул. „Васил Левски“ в Севлиево. По това време там са двете деца – 10 годишният Анатоли и пет години по-голямата му сестра Александрина. Родителите са на работа в чужбина, а за децата се грижи баба им, която същата вечер била на гости. След взрива Анатоли е в тежко състояние и часове по-късно умира. Сестра му оцелява и с 28% изгаряния е транспортирана в Клиниката по изгаряния в Пирогов.

Заради сложността на случая разследването е възложено на Националната следствена служба и е наблюдавано от Окръжна прокуратура Габрово и е взето на специален надзор.

Първоначалните работни версии за причините за взрива се градят върху два възможни източника за изпускане на газ – ползвана от семейството туристическа газова бутилка, намерена на местопроизшествието, или теч от градската газопреносна мрежа за природен газ.

В хода на работата е доказано с категоричност, че газовата бутилка, открита  в жилището, няма дефекти и от нея не е имало теч. Заключението на повторната комплексна тройна експертиза установява, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра.

При оглед на местопроизшествието е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от дружеството “Севлиевогаз 2000“. Тръбата била в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Според разследващите газът от спуканата тръба е навлязъл в жилището през канализацията и се е концентрирал в нея. Трябвало само една искра и тя дошла от кибритената клечка, която в злощастната нощ Александрина драсва, за да запали печката на дърва. По-късно момичето ще каже пред съда, че последното, което си спомня е пламъка – „синьо-зелен с оранжеви нюанси“.

„Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“, което стопанисва преносната мрежа“, се казва в повдигнатото на 13 юни 2016 г. обвинение, когато с постановление, утвърдено от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз-2000“ АД-Севлиево е привлечен като обвиняем за причиняване смъртта на 10 годишния Анатоли и средна телесна повреда на сестра му Александрина.

Според обвинителния акт главният инженер на газо­разпределително пред­приятие не е предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната сис­тема и не е отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, довел до взрива.

Съдебното дело започна на 20 март м. г. и до ноември се проведоха пет заседания. На насроченото за 13 февруари т.г. последно заседание бе прочетено и решението на съда: главният инженер на „Севлиевогаз“ е невинен по повдигнатото му обвинение за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. „Съдът счете, че от всички събрани по делото доказателства не се установява виновно поведение от страна на подсъдимия, което да е допринесло за настъпилия резултат и го оправда по повдигнатото му от прокуратурата обвинение“, е записано в съдебното решение.

Окръжната прокуратура в Габрово информира, че ще обжалва съдебното решение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините