BG | EN

До 15 г. затвор може да получи виновният за тежка катастрофа в Шумен, при която загина млада жена

Известният шуменски историк и преподавател Георги Йоргов по време на протестите
Снимка: Скрийншот от видео

От 3 до 15 години затвор предвижда обвинението, повдигнато срещу шуменеца Жечко Д. Кюркчиев за причинена от него тежка катастрофа, при която загина млада жена, а друга беше ранена. Вече е насрочено първото заседание по делото, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд в Шумен.

Чрез системата за случайно разпределение на делата за докладчик е определен съдия Димчо Луков, който е насрочил разпоредителното заседание за 15 май.

Тежкият инцидент, при който загина 22-годишната Светомира Станчева, стана на 28 септември миналата година. Тогава джип Волво, управляван от 18-годишния ученик Жечко Кюркчиев, влетя с висока скорост в кръговото кръстовище пред „Практикер“ и помете колата на Светомира, която излизала от паркинга на хипермаркета. Момичето почина в шуменската болница малко след удара, а 43-годишната й спътничка беше със счупен таз.

18-годишният шофьор на джипа Жечко Кюркчиев и пътувалият с него Марсело Василев останаха невредими.

Жечко Кюркчиев (с черния суитшърт) към съдебната зала.
Снимка: Дияна Желязкова

По-късно от прокуратурата обявиха, че Волвото се е движело с 94 км/ч, а веднага след катастрофата полицията съобщи, че шофьорът Жечко Кюркчиев е дал положителен тест за амфетамини. Водачът – ученик от шуменското СУ „Сава Доброплодни“, беше задържан в полицейския арест, а прокуратурата обяви, че ще иска постоянното му задържане под стража.

Обрати по делото

На делото за гледане на мярката за неотклонение обаче настъпи обрат, след като беше обявено, че според резултатите от токсикологична лаборатория във Варна в кръвта на шофьора не са намерени наркотици. Адвокатите на Кюркчиев пък заявиха, че в деня на катастрофата клиентът им бил под въздействието на три упойки, тъй като бил на манипулация за поставяне на зъбни импланти. Така съдът пусна 18-годишния Кюркчиев от ареста и му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“, а в края на ноември го освободи под гаранция от 25 000 лв.

Впоследствие настъпи още един обрат по делото, който предизвика нови съмнения и въпроси. Оказа се, че джипът – убиец се е самозапалил, при това на охраняем паркинг на МВР, като така са заличени ключови доказателства.

Всички тези подозрителни обрати и фактът, че шофьорът е от известна шуменска фамилия, предизвикаха поредица от граждански протести с искане за справедливост. На 1 октомври м.г. на лобното място на Свети стотици шуменци се събраха на бдение, гневни заради освобождаването на Кюркчиев от ареста, обрата с пробата му за наркотици, която се оказа отрицателна, както и подозрителното „самозапалване“ на колата-убиец. Гражданите бяха възмутени и ядосани на държавата, в която, както заявиха повечето, „парите решават всичко“. Бдението беше организирано спонтанно в социалните мрежи като „Цвете и свещ в знак на протест срещу освобождаването на шофьора“.

Нов протест се проведе на същото място на 4 декември заради промяната на мярката за неотклонение на Кюркчиев, който дотогава беше под домашен арест, а после беше пуснат под гаранция.

През октомври по разпореждане на главния прокурор делото беше поето от националното следствие заради съмнения за покриване на случая.

Обвинение за смърт по непредпазливост

Седем месеца след трагичния инцидент, делото по случая е внесено от Софийска градска прокуратура с обвинителен акт срещу Жечко Д. Кюркчиев. Той е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като не избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50км/ч и не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство. По този начин Кюркчиев е предизвикал катастрофа и по непредпазливост е причинил смъртта на Светомира Анатолиева Станчева и средна телесна повреда на Милена Михайлова Сабинова.

Предмет на делото е престъпление по транспорта, квалифицирано по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК, съобщиха от пресцентъра на ШОС.  По тези обвинения подсъдимият може да получи затвор от 3 до 15 години.

Във връзка с тежкия инцидент имаше няколко становища, че кръговото кръстовище до Практикер не отговаря на нормите, но общинската управа в Шумен отказва да промени организацията на движение. Първо от Европейския център за транспортни политики заявиха, че кръговото не отговаря на стандартите, тъй като вътрешният му диаметър е с 6 метра по-малък от нормативно определения размер за подобно съоръжение.

В края на февруари тази година и от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата обявиха, че кръстовището до Практикер е опасно и трябва да се преправи. Експерт на агенцията присъства на заседание на Областната комисия по безопасност на движението и посочи, че в този си вид кръговото е изключително опасно, защото шофьорите по булеварда минават директно през кръстовището, без да правят завой по дъгата на кръга. Според държавната агенция, движението на това място трябва да се регулира със светофар.

И до този момент обаче, кръговото продължава да функционира по същия начин. Общината само монтира светлинни табла, които показват разрешената скорост за влизане в кръстовището

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Въпреки натиска, съветниците в Шумен за трети път отхвърлят бизнес плана на ВиК-дружеството

На днешната сесия съветниците отхвърлиха и план сметката за чистотата, внесена за пети път на сесия.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.