BG | EN

До 15 г. затвор може да получи виновният за тежка катастрофа в Шумен, при която загина млада жена

Известният шуменски историк и преподавател Георги Йоргов по време на протестите
Снимка: Скрийншот от видео

От 3 до 15 години затвор предвижда обвинението, повдигнато срещу шуменеца Жечко Д. Кюркчиев за причинена от него тежка катастрофа, при която загина млада жена, а друга беше ранена. Вече е насрочено първото заседание по делото, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд в Шумен.

Чрез системата за случайно разпределение на делата за докладчик е определен съдия Димчо Луков, който е насрочил разпоредителното заседание за 15 май.

Тежкият инцидент, при който загина 22-годишната Светомира Станчева, стана на 28 септември миналата година. Тогава джип Волво, управляван от 18-годишния ученик Жечко Кюркчиев, влетя с висока скорост в кръговото кръстовище пред „Практикер“ и помете колата на Светомира, която излизала от паркинга на хипермаркета. Момичето почина в шуменската болница малко след удара, а 43-годишната й спътничка беше със счупен таз.

18-годишният шофьор на джипа Жечко Кюркчиев и пътувалият с него Марсело Василев останаха невредими.

Жечко Кюркчиев (с черния суитшърт) към съдебната зала.
Снимка: Дияна Желязкова

По-късно от прокуратурата обявиха, че Волвото се е движело с 94 км/ч, а веднага след катастрофата полицията съобщи, че шофьорът Жечко Кюркчиев е дал положителен тест за амфетамини. Водачът – ученик от шуменското СУ „Сава Доброплодни“, беше задържан в полицейския арест, а прокуратурата обяви, че ще иска постоянното му задържане под стража.

Обрати по делото

На делото за гледане на мярката за неотклонение обаче настъпи обрат, след като беше обявено, че според резултатите от токсикологична лаборатория във Варна в кръвта на шофьора не са намерени наркотици. Адвокатите на Кюркчиев пък заявиха, че в деня на катастрофата клиентът им бил под въздействието на три упойки, тъй като бил на манипулация за поставяне на зъбни импланти. Така съдът пусна 18-годишния Кюркчиев от ареста и му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“, а в края на ноември го освободи под гаранция от 25 000 лв.

Впоследствие настъпи още един обрат по делото, който предизвика нови съмнения и въпроси. Оказа се, че джипът – убиец се е самозапалил, при това на охраняем паркинг на МВР, като така са заличени ключови доказателства.

Всички тези подозрителни обрати и фактът, че шофьорът е от известна шуменска фамилия, предизвикаха поредица от граждански протести с искане за справедливост. На 1 октомври м.г. на лобното място на Свети стотици шуменци се събраха на бдение, гневни заради освобождаването на Кюркчиев от ареста, обрата с пробата му за наркотици, която се оказа отрицателна, както и подозрителното „самозапалване“ на колата-убиец. Гражданите бяха възмутени и ядосани на държавата, в която, както заявиха повечето, „парите решават всичко“. Бдението беше организирано спонтанно в социалните мрежи като „Цвете и свещ в знак на протест срещу освобождаването на шофьора“.

Нов протест се проведе на същото място на 4 декември заради промяната на мярката за неотклонение на Кюркчиев, който дотогава беше под домашен арест, а после беше пуснат под гаранция.

През октомври по разпореждане на главния прокурор делото беше поето от националното следствие заради съмнения за покриване на случая.

Обвинение за смърт по непредпазливост

Седем месеца след трагичния инцидент, делото по случая е внесено от Софийска градска прокуратура с обвинителен акт срещу Жечко Д. Кюркчиев. Той е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като не избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50км/ч и не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство. По този начин Кюркчиев е предизвикал катастрофа и по непредпазливост е причинил смъртта на Светомира Анатолиева Станчева и средна телесна повреда на Милена Михайлова Сабинова.

Предмет на делото е престъпление по транспорта, квалифицирано по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК, съобщиха от пресцентъра на ШОС.  По тези обвинения подсъдимият може да получи затвор от 3 до 15 години.

Във връзка с тежкия инцидент имаше няколко становища, че кръговото кръстовище до Практикер не отговаря на нормите, но общинската управа в Шумен отказва да промени организацията на движение. Първо от Европейския център за транспортни политики заявиха, че кръговото не отговаря на стандартите, тъй като вътрешният му диаметър е с 6 метра по-малък от нормативно определения размер за подобно съоръжение.

В края на февруари тази година и от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата обявиха, че кръстовището до Практикер е опасно и трябва да се преправи. Експерт на агенцията присъства на заседание на Областната комисия по безопасност на движението и посочи, че в този си вид кръговото е изключително опасно, защото шофьорите по булеварда минават директно през кръстовището, без да правят завой по дъгата на кръга. Според държавната агенция, движението на това място трябва да се регулира със светофар.

И до този момент обаче, кръговото продължава да функционира по същия начин. Общината само монтира светлинни табла, които показват разрешената скорост за влизане в кръстовището

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

ПП-ДБ и ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в хитринското село Студеница

Коалиция ПП-ДБ и партия ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в с. Студеница, община Хитрино, където на 23 юни ще се проведат частични местни избори.

Резултатите на матурите по БЕЛ в Шуменско са катастрофални

Цели 10 от всички 26 средни училища в региона не могат да „хванат“ дори тройка на изпита по БЕЛ, показват данните на Регионалното управление по образование /РУО/, обявени днес 

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!