BG | EN

Обвинението срещу Евгени Крусев е за ощетяване на Столичната община с над 900 хил. лева

Евгени Крусев
Снимка: скрийншот НОВА ТВ (архив)

Специализираната прокуратура съобщи днес, че е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия заместник-кмет на Столична община, отговарящ за транспорта, Евгени Крусев. Той е обвинен за това, че в периода от 27 юни до 5 декември м.г., в качеството си на длъжностно лице, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки и е предприел съществено изменение на сключен договор с „Джи Пи Груп“ АД, с което е набавил облага за компанията и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Според прокуратурата, Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Неправомерно е създал облагодетелстващи условия на конкретен правен субект при участието му в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник, в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.

В момента Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

Предстои Специализиваният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото, допълват от пресцентъра на държавното обвинение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините