Няма нови случаи на COVID-19 в България, предлага се диференциране на мерките

Кадър от днешното заседание на Министерски съвет с участието на ръководителя на оперативния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски

Доказаните случаи на болни от COVID-19 в България остават четири – двама мъже в Плевен и две жени в Габрово. Всички те са в добро състояние.

Няма потвърдени нови случаи на Covid-19 у нас, съобщиха на редовния брифинг от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на щаба и началник на Военномедицинската академия, съобщи, че в Националната лаборатория са изследвани 171 проби, от които осем се уточняват, тоест – ще бъдат повторени. Това са пробите от Габрово и от Плевен. В средата на деня ще бъдат потвърдени дали са положителни или се отхвърлят като положителни.

От неделя болниците в Плевен и Габрово са поставени под карантина и приемат само спешни случаи. В двата града заниманията във всички учебни и детски заведения са спрени, отменени са всички публични събития, на които може да се очаква струпване на повече хора.

Ще се въвеждат различни мерки в зоните със зараза и без зараза

До утре националният оперативен щаб за Covid-19 ще предложи диференцирани мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус. Ще се обособят зони с установена зараза и зони без зараза. Това ще позволи да се прилагат и различни ограничения, обясни ръководителят на щаба професор Венцислав Мутафчийски. От щаба обявиха, че предприетите мерки извън двете огнища на болестта – Плевен и Габрово, са твърде строги и предложиха те да бъдат облекчени. Вероятно това ще се отнася и до въведената забрана за провеждане на културни събития в цялата страна, макар че все още не е известно дали тя ще бъде отменена изцяло. Обсъжда се възможността за това билетите за кино и тетър да се продават през място, за да има дистанция между посетителите. Това на този етап в зони, в които няма коронавирусна инфекция.

Щабът не препоръчва удължаване на грипната ваканция за учениците, обявена заради случаите на заболели от така наречения грип тип „Б“ : „Няма да поощрим удължаването на тази ваканция“, посочи проф. Венцислав Мутафчийски.

Висшият съдебен съвет препоръча отлагане на откритите съдебни заседания

Членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръчаха на aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли нa cъдилищaтa – откритите съдебни заседания да ce oтлoжaт с дo eдин мeceц.

Решението е в отговор на заповед на министъра на здравеопазването от 8 март, когато бяха оповестени първите за България случаи на заразени с Covid-19. Това обясни представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. По думите му, ще продължат да се разглеждат делата, които са на закрити заседания по принцип, и по наказателните, мерките за неотклонение, процедурите по несъстоятелност. Тоест няма стопроцентово неразглеждане на делата, а само по отношение на тези, които са в открито заседание и е свързано с явяване на страни, свидетели и лица в съдебна зала“.

Вчера стана ясно, че в Габрово, където бяха открити два случая на заразени с Covid-19, председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която до второ нареждане са отменени съдебните заседания. 

Грък опита да изнесе близо 8 хиляди предпазни маски от България

Гранична полиция предотврати опит за износ на над 7 800 предпазни маски от България. Те са били укрити в автомобил, управляван от гръцки гражданин, който се е опитал да напусне страната ни през граничния пункт „Капитан Петко войвода“ поясниха от институцията.

Откритите предпазни маски са били без документи за произход и са конфискувани.

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов съобщи по време на заседанието на Министерския съвет, че два камиона с маски за лице от Турция трябва да пристигнат в България тази вечер. По думите му Турция има забрана за износ на подобни артикули, но направила жест към България.  

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам