BG | EN

Няма недосегаеми, но и няма кой да събори незаконното*

Снимка: ДНСК/архив

„Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата!“ С този статус тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпространи информацията, че кеят край т. нар. летни сараи на Доган е незаконен и ще бъде разрушен.

Това се случва през юли, 2022 г., а до ден днешен никой нищо не е съборил.

Още покрай протестите през 2020 г., държавата установи, че в тоя район някой е засадил един кей, който е избуял през годините. Тогава от регионалното министерство излязоха с официална позиция, след като от прокуратурата изискаха проверка, че за пристанът за яхти няма и никога не е имало одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж. Той просто се е появил. И – дотам.

Това пристанище не е пристанище, поземлен имот е

Две години по-късно, следващият регионален министър Гроздан Караджов публикува във Фейсбук въпросния статус, придружен с констативен акт от 23 юни. В него е описано, че при извършената проверка тогава на строеж „Удължаване на кейова стена (пристан за лодки и яхти). Там е уточнено, че той е извършен от „Хермес Солар“ ООД, фирма, свързвана в медийното пространство с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. А относно нужните документи:

„Одобрен проект: не е представен

Разрешение за строеж: не е представен

Протокол за откриване на строителна площадка: не е представен

Протокол за определяне на строителна линия и ниво: не е представен

Заповедна книга: не е представен“

Строителят не е бил на място, а констатациите на акта са, че трябва да се издаде заповед за премахване.

На 6 юли 2022 г., пред БНР-Бургас, началникът на РДНСК Бургас Янчо Райков пояснява:

„От тук вече самата фирма има право на възражения, които могат да постъпят в рамките на 7 дни, след това вече ще пристъпим към заповед за премахване, която подлежи на съдебен контрол и след влизането й в сила ще пристъпим към физическото премахване на  удължението на кейовата стена“, казва Янчо Райков.

И добавя, че е малко вероятно с възраженията да се внесат и документи, които не са известни на инспекторите.

Да, обаче вече сме месец март, никой нищо не събаря. Обърнахме се с въпроси към ДНСК. От институцията ни отговориха, че е направена пълна проверка и е установено, че нито в Община Бургас, нито в областната администрация има строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“. Въпреки това срещу констативния акт има постъпили възражения. Началникът на ДНСК е поискал от възложителя да предостави строителни книжа. Става въпрос за „Хермес Солар“.

Тук буди неодумение обстоятелството, след като държавните и общинските власти нямат строителни книжа, как възложителят ще ги извади. А кога трябва да го направи? Попитахме има ли краен срок това да се случи:

„Предприемането на действия от административния орган, предвид липсата на конкретни срокове в нормативната уредба, е обвързано с пълното изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая“

Когато – тогава, на разбираем български език.

И това далеч не е първият подобен случай в този район. Въпреки че две години поред държавата отпуска пари за събарянето на една от незаконните постройки в „Росенец“, край т. нар. сараи, а именно – масивна триетажна сграда, тя също още си стои там. След като при първата процедура никой кандидат не се яви, то втория път от областната администрация дори не обявиха поръчка.

*Текстът е авторски коментар и е препубликуван от Радио Бургас. Заглавието на автора.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Мариян Иванов
Марияан Иванов е журналист в Радио Бургас (БНР), носител на наградата "Валя Крушкина".

Още от автора

Бавно като „Арена Бургас“, дори по-бавно от нея*

„Легендата Сергей Бубка дава старт на проекта „Арена Бургас“. Това е заглавие на прессъобщение на Община Бургас от 15 октомври 2014 г. Вицепрезидентът на Международната федерация по лека атлетика участва в първата копка на многофункционалната зала и дава подкрепата си градът да кандидатства за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".