BG | EN

Няма недосегаеми, но и няма кой да събори незаконното*

Снимка: ДНСК/архив

„Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата!“ С този статус тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпространи информацията, че кеят край т. нар. летни сараи на Доган е незаконен и ще бъде разрушен.

Това се случва през юли, 2022 г., а до ден днешен никой нищо не е съборил.

Още покрай протестите през 2020 г., държавата установи, че в тоя район някой е засадил един кей, който е избуял през годините. Тогава от регионалното министерство излязоха с официална позиция, след като от прокуратурата изискаха проверка, че за пристанът за яхти няма и никога не е имало одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж. Той просто се е появил. И – дотам.

Това пристанище не е пристанище, поземлен имот е

Две години по-късно, следващият регионален министър Гроздан Караджов публикува във Фейсбук въпросния статус, придружен с констативен акт от 23 юни. В него е описано, че при извършената проверка тогава на строеж „Удължаване на кейова стена (пристан за лодки и яхти). Там е уточнено, че той е извършен от „Хермес Солар“ ООД, фирма, свързвана в медийното пространство с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. А относно нужните документи:

„Одобрен проект: не е представен

Разрешение за строеж: не е представен

Протокол за откриване на строителна площадка: не е представен

Протокол за определяне на строителна линия и ниво: не е представен

Заповедна книга: не е представен“

Строителят не е бил на място, а констатациите на акта са, че трябва да се издаде заповед за премахване.

На 6 юли 2022 г., пред БНР-Бургас, началникът на РДНСК Бургас Янчо Райков пояснява:

„От тук вече самата фирма има право на възражения, които могат да постъпят в рамките на 7 дни, след това вече ще пристъпим към заповед за премахване, която подлежи на съдебен контрол и след влизането й в сила ще пристъпим към физическото премахване на  удължението на кейовата стена“, казва Янчо Райков.

И добавя, че е малко вероятно с възраженията да се внесат и документи, които не са известни на инспекторите.

Да, обаче вече сме месец март, никой нищо не събаря. Обърнахме се с въпроси към ДНСК. От институцията ни отговориха, че е направена пълна проверка и е установено, че нито в Община Бургас, нито в областната администрация има строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“. Въпреки това срещу констативния акт има постъпили възражения. Началникът на ДНСК е поискал от възложителя да предостави строителни книжа. Става въпрос за „Хермес Солар“.

Тук буди неодумение обстоятелството, след като държавните и общинските власти нямат строителни книжа, как възложителят ще ги извади. А кога трябва да го направи? Попитахме има ли краен срок това да се случи:

„Предприемането на действия от административния орган, предвид липсата на конкретни срокове в нормативната уредба, е обвързано с пълното изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая“

Когато – тогава, на разбираем български език.

И това далеч не е първият подобен случай в този район. Въпреки че две години поред държавата отпуска пари за събарянето на една от незаконните постройки в „Росенец“, край т. нар. сараи, а именно – масивна триетажна сграда, тя също още си стои там. След като при първата процедура никой кандидат не се яви, то втория път от областната администрация дори не обявиха поръчка.

*Текстът е авторски коментар и е препубликуван от Радио Бургас. Заглавието на автора.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Мариян Иванов
Марияан Иванов е журналист в Радио Бургас (БНР), носител на наградата "Валя Крушкина".

Още от автора

Бавно като „Арена Бургас“, дори по-бавно от нея*

„Легендата Сергей Бубка дава старт на проекта „Арена Бургас“. Това е заглавие на прессъобщение на Община Бургас от 15 октомври 2014 г. Вицепрезидентът на Международната федерация по лека атлетика участва в първата копка на многофункционалната зала и дава подкрепата си градът да кандидатства за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г.

Още анализи

Лицето на неосталинистка Русия на Путин надникна изпод козирката

Дори и да става дума за кръвен съсирек, целият свят е станал свидетел на убийството. В духа на НКВД - "почина по време на разследването". Точно като доброто старо време, което толкова много липсва на идиотите, пише руската журналистка Маргарита Шурупова.

Сарафов vs. Гешев. Как прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки

Главен прокурор е притиснат до стената. Затова нарежда да се образува тайно дело срещу опонентите му. По него са събрани доказателства за престъпления на висши прокурори. Накрая главният прокурор е уволнен, а делото е прекратено като незаконно. И никой все още не е предаден на съд.

Героят на прекрасната Русия на бъдещето

Най-голямата награда на днешна Русия е Герой на Русия. В случая с Алексей Навални обаче аз бих го наградил със звездата на Герой на прекрасната Русия на бъдещето. Защо ли? Смъртта на Навални незабавно го превърна в могъща историческа фигура, в чиято чест след време ще бъдат наричани улици, булеварди, университети, може би и градове, пише Виктор Ерофеев.