BG | EN

Няма да има рудник за добив на барит край благоевградското с. Лешко

Снимка: скрийншот от видео от протеста през м. ноември 2022 г. в с. Лешко

Рудник за добив на барит край благоевградското село Лешко няма да се изгражда.

В законноустановения срок никоя от заинтересованите страни не е обжалвала заповедта на кмета на Благоевглад Илко Стоянов, с която се отменя разрешението за обособяване на рудник за добив на барит край село Лешко и тя влезе в законна сила, предаде Радио Благоевград.

Тя бе издадена през м. ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на „Илинденски мрамор“ за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“ окончателно е спряно.

Мотивите на кмета Стоянов за отмяната бяха, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Припомняме, че жителите на няколко села в района – Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, протестираха, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск, заради високата степен на токсичност на бария, а тежкотоварните камиони ще разрушат новия път, който ги свързва с Благоевград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините