BG | EN

Няма да има референдум за приватизацията на „Севлиевогаз 2000“

Снимка:pixabay.com

Общинските съветници на Севлиево отхвърлиха искането на гражданите, заявено с подписка, да се произведе местен референдум с въпроса „Да се извърши ли приватизация на общинската част от капитала на „Севлиевогаз 2000″ АД?“.

Мотивът на водещата комисия, определена да изготви становище по гражданското искане, бе, че така поставен въпросът не е от местно значение, а гражданите навлизат в правомощията на Общинския съвет, единствен овластен да взема решения за продажба на общинска собственост.

Не на това мнение беше прокурор Десислава Христова от Районна прокуратура Севлиево , която изпрати писмено становище до съветниците, в което казва, че „именно правото и реалната възможност на населението да решава самостоятелно въпросите от местно значение, свързани пряко с неговите потребности и предоставени в неговата компетентност от законодателя, е смисълът на местното самоуправление“.

Позицията на прокуратурата дава основание на инициативния комитет за произвеждането на референдум да обжалва решението за отхвърлянето му, но това със сигурност няма да се случи, заради изненадващото изявление на севлиевския кмет Иван Иванов (ГЕРБ). „Докато съм кмет, не мисля, че ще има предложение за приватизация“, каза той. Думите му наклониха везните срещу искането на гражданите да бъдат чути.

Истината е, че откровеността на кмета, дойде повече от половин година, след като темата за приватизация на газовото дружество в Севлиево започна да нажежава страстите.

Фитилът пламна през есента на 2016 г. когато съветникът от местната коалиция „Заедно за севлиевска община“ Христофор Лалев предложи Общината да се раздели с мажоритарния си дял в „Севлиевогаз 2000“АД с аргумента, че дружеството не разпределя достатъчно дивидент и общината няма полза от участието си в него. Съмнителен аргумент с оглед последвалите събития – половин година по-късно другият акционер „Идеал Стандарт-Видима“ АД“ предложи разпределение на 1620 хил. лв. дивидент, натрупан във фонд „Резервен“. Това означаваше, че в общинската хазна могат да влязат 800 000 лв. Съветниците от управляващото мнозинство обаче отхвърлиха предложението, позовавайки се на Търговския закон, съгласно който натрупаното във фонд „Резервен“ не може да се разпределя като дивидент. А изпълнителният директор на „Севлиевогаз“ инж. Момчил Момчилов каза, че парите от фонда ги няма, инвестирани са в газопроводи.

Предложението от зимата на 2016-та за продажба на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ така и не стигна до гласуване, оттеглено от неговия вносител под натиск на местния бизнес, който излезе с декларация, в която заподозря скрити интереси за придобиване на мажоритарния пакет в акционерното дружество. Бизнесът прогнозираха, че това ще доведе до поскъпване на газа с около 30-40%, загуба на контрол в стратегическа за Общината фирма и липсата на обществен ангажимент за новия собственик“.

Скрити интереси за придобиване на общинския дял в дружеството заподозря и другият акционер – „Идеал Стандарт-Видима“ – най-големият работодател в Централна Северна България. Компанията притежава 49.9 % от капитала на „Севлиевогаз“, 50.01 % е собствеността на Общината. Че между двамата акционери липсва комуникация стана ясно от декларацията, която от компанията изпратиха до медиите на 5 юни т.г. и поискаха „открит диалог с общинската управа и пълна прозрачност на процесите, свързани с газовото дружество“.

Тази декларация е без отговор до днес. Община Севлиево упорито мълча месеци наред за това какво смята да прави със собствеността си в дружеството. Веднага, след като гражданите поискаха референдум обаче, местната администрация се отказа от приватизацията.

За 2016 г. „Севлиевогаз 2000“ отчете загуба от 30 хил. лв.? Според Ярослав Дончев, изпълнителният директор и председател на Съвета на директорите на „Идеал Стандарт – Видима“ АД „изключително удобно е едно добре управлявано дружество да приключва на загуба годината, в която започва да се коментира неговата приватизация?

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините