BG | EN

Няколко партии искат оставката на кмета на Варна

Кметът на Варна Иван Портних Снимка: Община Варна

Представители на ръководствата във Варна на „Продължаваме промяната, ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на кмета на града Иван Портних, информира БТА.

Председателят на варненската структура на ДСБ Васко Василев е посочил на пресконференция днес, че основната причина за искането е градоустройството и инфраструктурата на града. Капката, с която чашата е преляла, е ВиК аварията преди два дни в квартал „Бриз“ и голямото наводнение. Василев уточнява, че според тях причината за аварията е презастрояването на квартала и вината е изцяло на кмета. Вчера градоначалникът се опита да я прехвърли на главния си архитект и изненадващо му поиска оставката.

От партиите коментират още, че кметът не изпълнявал задължението си всяка година да внесе в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план (ОУП). Този доклад трябва да се разгледа от Общинския съвет и да се набележат мерки във връзка с промяна или не на ОУП.

Според Василев, неизпълнението на закона е причината Варна да е невъзвратимо презастроена и кметът трябва да поеме отговорността и да си подаде оставката.

От БСП в прессъобщение до медиите от днес обявиха като основна причина за исканата от тях оставка на Портних, това че през последните 10 години в града са реализирани серия знакови инфраструктурни проекти, за които са харчени суми в пъти по-големи от реално необходимото или чието изпълнение не е дало добри резултати.

По повод поисканата оставка на главния архитект на града Виктор Бузев от градския съвет на БСП коментираха, че няколко месеца преди местните избори това е измиване на ръцете и „изпиране“ на имиджа. От левицата пропомнят още, че Бузев е участвал в екипа, изготвил ОУП на Варна, който според социалистите е в полза по-скоро на частни, а не на обществените интереси. През последните 10 години ОУП не е променян изобщо, а Иван Портних не е докладвал пред Общинския съвет за неговото изпълнение, въпреки че е длъжен, изтъкнаха също и от БСП.

И от БСП – Варна, настояват, че кметът носи отговорност за презастрояването на града, както и за всички проблеми, които възникват, включително с ВиК инфраструктурата.

Вчера от партия „Възраждане“ също поиска оставката на кмета Портних. Днес като причина за искането председателят на проруската формация Костадин Костадинов посочи, че за своето десетгодишно управление кметът на града е превърнал Варна от морска столица „в едно пропаднало, умиращо, агонизиращо гето с рахитична икономика, което на практика прогонва собственото си население“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините