BG | EN

Няколко институции проверяват бургаска клиника по сигнал за платена, но неизвършена дейност

Снимка: pixabay.com

Районната прокуратура в Бургас проверява случай с операция на пациент в местната кардиохирургична болница.

Сигналът е подаден от лекар, бивш служител в лечебното заведение, съобщиха регионалните медии.

В края на миналата година, д-р Горан Миланов подал сигнал до Здравната каса, че на пациент, който е оперирал, е описана ангиопластика, която той не е извършил.
Тя е описана в епикризата, но не и в медицинския журнал и сестринския протокол, които се попълват от извършилите дейността. Това е установила проверка на районната здравна каса (РЗОК) в Бургас, чийто директор – д-р Стефко Георгиев в разговор с репортер на БНР, обяснява: „Той съобщава, че е дописвано в оперативния протокол дейност, която той не е правил – ангиопластика на асцендентна аорта. Ние извършихме проверка. Наистина се потвърди това, което лекарят съобщава за тази пластика.“

По думите на Георгиев, на болницата ще ѝ бъде наложена санкция, а парите от клиничната пътека – около 13 хил. лв., трябва да бъдат върнати на касата. „Не твърдим, а и не можем да докажем дали е извършвана подобна пластика“, подчертава Георгиев, заради това е сезирана и прокуратурата.

Случаи, в които лекар напуска болнично заведение и казва, че нещо в него не е наред, са много редки. Този обаче с македонския кардиохирург д-р Горан Миланов, бивш служител в бургаската кардиоболница „Аджибадем Сити Клиник” е първият за Бургас, е посочил пред регионалното издание Грамофона началникът на Районната здравноосигурителна каса. Думите му подкрепила и Тодорка Хаджиянева, началник отдел „Договаряне и контрол” към РЗОК – Бургас.

Пред Грамофона двамата обяснили, че д-р Миланов е подал жалба до РЗОК, НЗОК и здравното министерство през миналата година с твърденията, че при операция на пациент в „Аджибадем Сити Клиник” е надписана манипулация, която той отрича да е извършил. Интервенцията е направена на 11.10 м. г. Това, което д-р Миланов твърди, че е направил на пациента, е четворен байпас. Дни по-късно кардиохирургът установява, че в епикризата е дописано и поставяне на пластика, което според него оскъпява клиничната пътека. Представителитe на на РЗОК – Бургас са посочили още, че това не е първото нарушение на клиниката. „Всеки месец сме в това лечебно заведение, както и в другите. Констатирани са много широк спектър от нарушения. Постоянно се проверяват и постоянно се санкционират за едно или друго нещо различни здравни заведения”, обобщават от РЗОК пред репортер на бургаската медия.

Обжалваме решението на здравната каса, заявява от своя страна управителят на бургаската кардиоболница Мариана Контева пред БНР. „Нашето мнение е отнесено към по-висшестоящи органи, така че проверките още не са приключили. Категорично обжалваме. Още повече, че по случая е направена проверка от Медицинския одит, от където констатацията е изключително подкрепяща болницата. Повече информация ще изнесем след като приключат проверките, но всичко, което е извършено на пациента е факт“, коментира Контева.

В края на януари т.г. от кардиоболницата в Бургас се оплакаха, че са застрашени от прекратяване на дейността заради непосилен наем, поискан от УМБАЛ – Бургас, която е собственик на сградата и ще организират подписка в защита на единствената кардиохирургична болница в Бургас.

„Ако кардиохирургичният център бъде закрит, град Бургас и целият югоизточен регион, ще останат без спешна кардиохирургична медицинска помощ. Болницата по кардиохирургия обслужва население от над 1 милион души, които получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ“, се казва в изявление на здравното заведение, цитирано от местните медии.

От УМБАЛ-Бургас, обаче, са заявили пред Грамофона, че при провеждането на търговете е спазено действащото законодателство. Първоначалната наемна цена е определена от лицензиран оценител, а всички условия по него са публикувани предварително. Самите участници в търга са декларирали, че са запознати с условията. Наддаването е било явно, а в него са участвали представители на две кардиоболници. Търгът е бил спечелен от Аджибадем Сити Клиник Бургас, които сами са обявили тази цена. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините