BG | EN

„Нощ на музеите и галериите“ се разделя с Община Пловдив

Веселина Сариева
снимка: Plovdiv Time

„Мисията ни е да създаваме култура, но не култура на страха“, казва Веселина Сариева -директор на фондация „Отворени изкуства“, която от години организира емблематичното културно събитие „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив.

Екипът на Нощта на музеите и галериите, начело с галеристката Веселина Сариева, ще откаже финансирането от Община Пловдив за провеждане на събитието, заложено в културния календар за 2018 година.

Хората, които стоим зад фондация „Отворени изкуства“, взехме решение да прекратим отношенията си с Община Пловдив, обяви в телевизионно предаване Веселина Сариева.

Тя съобщи, че екипът й ще откаже сумата, която е гласувана за тазгодишното събитие и допълни, че това ще промени концепцията на фестивала, защото освен финансиране, партньорството е било и с подпомагане по отношение на пространствата, където се провежда.

Причината за решението на „Отворени изкуства“: По време на пресконференция в Община Пловдив, в началото на седмицата, кметът Иван Тотев каза: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Повод за думите му става публикуван в социалните мрежи пост на г-жа Сариева, в който тя изразява тревога за съдбата на паветата от ул. „Отец Паисий“ в „града под тепетата“ и който провокира проверка от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. След извършения оглед инспекторите обявиха, че ще направят предписания настилките по улицата да бъдат описани в чертеж и в последствие върнати на мястото им. Не това бяха обявените намерения на Общината, която възнамеряваше при ремонта на историческата централна улица в Пловдив, която води до Стария град, да премести знаковите правоъгълни големи павета, поставени там преди повече от 80 години, и да ги прати в Тютюневия град. А в замяна – да сложи други. Предложението срещна отпор в обществото и стана причина за обявената гражданска позиция на Сариева.

Пред Plovdiv Time Веселина Сариева каза:
Фондация „Отворени изкуства казва „не“ на кмета. Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Оттук насетне ще разгледаме позицията си. Най-важното обаче е гражданите да видят, че проявяваме нетърпимост към подобни реакции.
Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално. Трябва да започнем да говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.

„Нощ на музеите“ ще има, ще се справим и без финансирането на общината, макар че ще бъде трудно, но хората на културата знаят две и двеста“, допълни по-късно пред журналисти Веселина Сариева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините