BG | EN

„Нокаутира го с два удара“ – горски е бил пребит защото задържал камион с дървени трупи без документи

През 2018 г. Георги Михайлов бе едно от лицата на протеста „срещу далавери в дърводобива„.
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA TV

Служител на Държавното ловно стопанство „Росица“ – Севлиево е пребит по време на проверка, която установява съмнителен превоз на дървени трупи.

Официалната информация за случая гласи: „образувано е досъдебно производство“, но за побоя в полицейския бюлетин няма и дума.

Около половин час отне на „За истината“ работата с публично достъпни данни, за да установи името на побойника. В последствие то бе потвърдено и от служител на държавното стопанство, който обаче изрично помоли да не намесваме името му в тази история.

Оказа се, че зад нападението над държавен служител стои Георги Михайлов – скандално известен собственик на дружество за дърводобив и дървопреработвателно предприятие.

Михайлов от години е познат както на горските, така и на полицаите, но от това нищо не следва. Нарушенията му са едни и същи, стават все повече и остават ненаказани.

Конкретният случай е от 17 август т.г. и се разиграва в землището на севлиевското село Стоките.

Служители на ловното стопанство получили сигнал за товарен автомобил на дърводобивна фирма, който превозва иглолистни трупи. Малко преди 16 ч. те спират автомобила за проверка. В него освен шофьора е и лесовъдът на дружеството, но в официалната информация за случая не се споменава нито неговото име, нито това на компанията, за която е била предназначена дървесината, както и чия собственост е камионът.

Всъщност под официална информация трябва да се разбира едно съобщение на сайта на Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново, разпратено в последствие до медиите от пресцентъра на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово. Въпреки, че сигнал за нападението над държавен служител е подаден в полицията, откъдето са изпратили екип на място, а пострадалият мъж в последствие е хоспитализиран, в полицейската сводка за въпросния ден няма и дума за това.

При проверката се разбира, че автомобилът няма издаден превозен билет. Около седем минути по-късно обаче шофьорът представя на горските току-що издадения документ. 

Докато всичко това се случва лесовъдите получават сигнал, че втори камион на същата компания пътува по същия маршрут. Един от горските тръгнал да го пресрещне, а колегата му останал сам с първия камион.

През това време се появява автомобил BMW„, от което слиза мъж, който настоява да освободят камионите му. Когато разбира, че това няма да стане, а камионите с натоварената в тях дървесина ще бъдат прибрани, „нокаутирал с два удара“ горският инспектор, разказва източникът на „За истината“.  

Той твърди, че мъжът, слязъл от „БМВ“-то е Георги Михайлов. Допълнителна подробност, която в случая не е без значение, е, че Михайлов е дългогодишен каратист и има множество титли в този спорт.  

Въпреки понесените удари служителите съставят констативни протоколи за установеното в гората, а двата товарни автомобила и натоварената в тях дървесина задържат в база, за да бъде измерен обема й. Задържана е и контролна горска марка, открита в един от товарните автомобили, която, според официалната информация, не отговаря нито на поставената на трупите, нито на превозния билет.

Предстои да се установи колко курса въпросните два камиона са направили за деня, както и началните и крайни точки на пътуването им и техния маршрут. Всичко това ще стане ясно чрез извличане на информация от GPS устройствата, с които камионите, превозващи дървесина, задължително трябва да са оборудвани, информират от Регионалната дирекция по горите.

Връзката между Михайлов и побоя е почти публична информация

Според съобщението, публикувано от Регионалната дирекция по горите, се вижда, че на 17 август т.г. около посочения час за начало на проверката има издадени два превозни билета за извозване на дървесина. От тях се виждат регистрационните номера на камионите, спрени за проверка. Единият превозен билет е издаден седем минути след началото на проверката, другият малко след него. Това напълно съвпада с написаното от РДГ, че превозни билети при започване на проверката е нямало, те били издадени в последствие по време на самата проверка.

По превозните билети лесно се откриват и позволителните за сеч, от които пък става ясно колко дървесина е отсечена и за кого е предназначена. Става дума за по около 13 кубика дървени трупи във всеки от двата камиона от вида бял и черен бор.

Дървесината, натоварена в единия камион, е собственост на „Глобъл лес-83“ – дружество, регистрирано в севлиевското с. Сенник. Създадено е през 2012 г. и до 2021 г. е собственост на Георги Михайлов. През 2021 г. Михайлов го прехвърля на Станимир Иванов с адрес на управление в с. Сенник и капитал от 250 лв. При проверка на място в селото през 2021 г. се оказа, че местните не са чували съселянинът им Станимир да се занимава с дърводобив, но знаеха, че работи във фирма на Георги Михайлов.

Данни за собствеността на другия камион в позволителното за сеч не се откриват. Срещу купувач на дървесината стои буквата „С“, срещу получател също пише само „С“. Срещу „адрес на направление“ пише „Севлиево“, а там, където трябва да е посочено чия собственост е дървесината, пише само „83“. Дали това е съкращение от „Глобъл лес-83“, не е ясно. Номерът на това превозно средство обаче се открива при други превозни билети и там срещу купувач стои името „Глобъл лес индъстри“. Собственик на това дружество е Георги Михайлов, управител е жена му Ваня Михайлова. 

От всичко това е ясно, че камионите, спрени за проверка в гората, са свързани точно с Георги Михайлов, който е собственик – реално и формално, на фирми за дърводобив и на дървопреработвателно предприятие.

Бизнесът на Михайлов определено има скандална известност,

а името му в региона на Севлиево се свързва с нарушения в горите – от безразборно изсичане на немаркирани дървета, извозване на дървесина до адрес, на който не живее лицето-получател според превозния билет, до липса на проследяващо устройство (GPS) на камионите, неработещи задължителните камери за видеонаблюдение в цеха за дървопреработване, самоволно прокарване на горски пътища, некоректно водене на дневник за постъпващата и експедирана дървесина в една от фирмите му.

Само през втората половина на 2022 г. Районният съд в Севлиево се е произнесъл по три дела, образувани по жалба на жена му Ваня Михайлова, лесовъд в една от фирмите на Михайлов срещу наказателни постановления, издадени от Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново. И трите са за незаконно отсечена дървесина, което Ваня Михайлова отрича. Съдът обаче е сметнал точно обратното.

В един от случаите лично тогавашният изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев дойде за проверка на терен. При тази проверка Дунчев разпореди РДГ Велико Търново да представи подробна справка за проверки, констативни протоколи и предприети действия спрямо дружества на Георги Михайлов, а периода, за който поиска справката, е 2018 – 2021 г.

“За истината“ разполага с въпросната справка. Информацията е в четири файла, в които са описани множеството нарушения, извършени от фирмите на Георги Михайлов. Справката е категорична, че той сече наред и незаконно. По-късно обжалва наред всички актове и наказателни постановления, които горските служители му съставят и в немалка степен съдът отменя актовете.

Незаконната сеч не е единството нарушение, с което Георги Михайлов е известен в района. От справката на РДГ се вижда, че не са единични случаите, в които позволително за сеч е за топола, а отсеченото е бял бор. В други случаи превозният билет е за конкретен адрес, но при проверка на място се установява, че там не е закарана дървесина. Има и още – лице, посочено за получател на дървесина, не живее на посочения в превозния билет адрес.

През есента на 2021 г. Михайлов опита „да изчисти“ името си

като се яви пред временната парламентарна комисия по ревизия на бившето управление в 46-то Народно събрание. Историята, която разказа там изобилстваше от противоречия, които до днес никой не е проверил.

По всяка вероятност тогава Георги Михайлов е спечелил Мая Манолова, защото по време на предизборната кампания за поредните парламентарни избори тя избра да се срещне с малкия бизнес в Севлиево, а от пресцентъра й разпространиха снимка от тази среща, на която са само тя и Георги Михайлов. Тогава в прессъобщение от партийната й централа казаха, че „кражбите на дървесина и високите цени на дървата за огрев е дискутирала Мая Манолова от „Изправи се България“ на среща с малкия бизнес в Севлиево“.

По времето, когато Мая Манолова „дискутира кражбите на дървесина“ срещу мъжа, който е до нея на снимката – Георги Михайлов, срещу него има 31 сигнала до прокуратурата и 54 акта за нарушения в горски територии.

Между другото през 2018 г. точно Георги Михайлов стана едно от лицата на протест срещу окупирането на дърводобива в района на Севлиево от едни и същи фирми. На фона на последвалите събития скрийншот от негово участие в сутрешния блок на NOVA, изаглавено „Съмнения за далавери с дърводобив“ днес изглежда смехотворно.

Работата по досъдебното производство за побоя на държавен служител продължава. Едва след приключването й от прокуратурата ще се произнесат дали са налице основания за повдигане на обвинение.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините