BG | EN

Нов скандал с кмета на Доспат

Кметът на Доспат Елин Радев ще бъде даден на съд за незаконно унищожаване на подпорната стена на Евтим Мутафов – негов опонент на местните избори през 2015 г.

По информация на регионалното издание „Отзвук“ , семейството на Мутафов ще заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като миналата седмица Административният съд в Смолян е отменил действията на кмета Радев, с които е унищожена подпорната стена и застрашено от пропадане жилището на Мутафови.

Действията по събарянето на стената са от началото на ноември т.г., припомня „Отзвук“. На 7 ноември в 9 часа сутринта фирма „Титан строй Д“ с два багера под ръководството на племенника на кмета Денислав Пържанов, заедно с шефа на ТСУ в Общината Николай Велинов и четирима полицаи от РУ Девин, започнали да събарят подпорна стена под къщата на Мутафови на ул. „Перелик“ 4 в града, за която има влязла в сила заповед за премахване. Пред представителите на полицията и Общината Мутафов показал съдебно удостоверение, че тече обжалване и настоял събарянето да бъде спряно, но това не предизвикало адекватни действия. По-късно Административният съд изпраща писмо до кмета за издадена обезпечителна заповед, но въпреки това подпорната стена е разрушена, включително и ажурна ограда, която не е била обект на премахване. Стигнало се и до показен арест на сина на Евтим Мутафов 25-годишния Елмир. По заповед на кмета Радев, на Евтим Мутафов са сложени белезници и срещу него е било образувано дело по Указа за борба с дребното хулиганство. В последствие Окръжният съд в Смолян оправдал Елмир.

Месец след събарянето на оградата Административният съд излиза със становище, че има тотално опорочаване на правилата от страна на кмета по принудителното изпълнение на заповедта за премахване на подпорната стена. „При предприемане на действията работната група не е направила прецизен анализ на действителното състояние на строежа, в противен случай не би установила наличието на опасност от свличане на земни и скални маси. Органът по изпълнението не е съставил конструктивно становище, преди да насрочи принудително премахване. Установеното нарушение на процедурата е съществено, и води до неяснота за начина, по който ще бъде изпълнено премахването, което касае безопасността на извършването му, стойността на разходите за него, както и запазването и сигурността на експлоатацията на другите обекти, неподлежащи на премахване“, пише в съдебният акт, който е окончателен и не подлежи на обжалване.

„В най-скоро време ще заведем дело по ЗОДОВ. Предстои да решим дали искът ще бъде само за имуществени вреди или и за неимуществени. Синът на Евтим Елмир също ще си търси правата срещу МВР за незаконният му арест“, коментира пред „Отзвук“ адв. Богдана Печилкова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините