BG | EN

Нов опит за разрешаване на строителство върху паметници на културата с мълчаливо съгласие

Централните и печеливши места в идеалния център и в престижни квартали провокират сериозен инвеститорски интерес. Наличието на стари сгради-паметници на културата на тези парцели често се оказва, че е пречка за ново мащабно строителство. Въпреки това вече немалко стари къщи изчезнаха, за да освободят място за нови търговски или офис площи. Сега се предвижда процесът да бъде облекчен. Снимка: Юлия Лазарова

Националният институт за недвижимо културно наследство да има само месец, в който да трябва да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение за събаряне, строителство, надграждане, вграждане, ремонт и всякакъв друг вид намеса, засягаща паметник на културата. Ако не се справи за този срок, да се смята, че инвеститорът има мълчаливо съгласие, становището за намеса е положително и може да пристъпи към действия. Това се предвижда сега със законова поправка, съобщи Дневник.

Според изданието, поправката е прокарвана така, че да не бъде забелязана. Тя е била публикувана на правителствения сайт, но текстът на промяната в Закона за културното наследство не е в раздел „Култура“, а в „Държавна администрация“. Промяната попада сред документите в пакет „Усъвършенстване на административното обслужване в областта на културата“, основен елемент от който са промени в Административнопроцесуалния кодекс, облекчаващи някои административни тежести и режими. Към документите са приложени и различни съпътстващи материали, сред които е и „изменения в други закони от тематичната област“. Там може да се открие при внимателен прочит и поправката в закона за културното наследство, пояснява Дневник.

Повече по темата, възможностите за реакция и как това не е първият опит наред с други промени да се въведе практиката на т.нар. мълчаливо съгласие, четете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините