BG | EN

Нов вид кражба на електроенергия се практикува в отдалечени населени места

Пресконференция на ръководството на EVN България по повод новият вид кражби на ел енергия. Снимка „Под тепето“

В последните един – два месеца на територията, обслужвана от Електроразпределителното дружество EVN, са засечени три случая на нов вид кражба на електроенергия, която се практикува в отдалечени населени места. Електроенергия на стойност близо 800 лева на ден са крали копачи на криптовалута в три пловдивски села.

Информацията е представена днес от ръководството на дружеството в Пловдив на специална пресконференция, предаде регионалното издание „Под тепето„.

По думите на Костадин Величков – член на Съвета на директорите на  EVN България са били разкрити са три обекта – копачи на криптовалута в зелмищата на селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево. В първите два случая са били поставени фургони до трафопостовете, а в Скобелево станцията е била поставена в изоставена сграда на бившето ТКЗС.

Копачите на криптовалута избирали отдалечено населено място, където инсталирали фургони, оборудвани с много мощна сървърна и компютърна система и съответно изискващи много енергия.

Кражбите са разкрити, благодарение на служители на компанията. „Ние, разбира се, имахме информация и от колегите от Австрия, защото това е една модерна кражба, която се извършва в цяла Европа и като цяло бяхме предупредени какво да очакваме, коментира Величков, цитиран от „Под тепето“.

Електрическата енергия, изразходвана за един ден в такъв фургон е около 200-250 лева, са посочили още от EVN. Схемата включвала камери, СОТ и сериозно подсигуряване. Обикновено фургоните се ситуирали в по-отдалечени места по селата и се присъединявали директно към трафопоста, за да не предизвикат авария, при която електроразпределителното дружество веднага би изпратило екип.

По трите разкрити случая са били образувани досъдебни производства. Собствениците на станциите-копачи се издирват. На място са били хванати няколко лица, които са заявили, че са само ползватели на фургоните.

„Допуснахме тези копачи на криптовалута да работят само няколко дни и единствено своевременното им разкриване ни е предпазило от големи загуби“ – допълват от EVN.

Откраднатата електроенергия е на стойност над 900 хил. лева – пари, които чрез съдебни дела се изискват от нарушителите, а не утежняват сметките на абонатите – уточняват от дружеството.

От EVN апелират към хората да бъдат внимателни и ако чуят силен шум в крайни трафопостове на населени места да подават сигнали към полицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините