BG | EN

Бюлетините от изборите за общински съветници в Бургас ще бъдат преброени отново

Представителите на жалбоподателите Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов по време на делото, заведенож от тях.
Снимка: Петя Михова

Бюлетините за изборите за общински съветници в Бургас ще бъдат преброени отново. Това реши Бургаският административен съд.

Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов. 

Преброяване ще има за 335 секционни избирателни комисии или 60 374 бюлетини.

Съдът одобри искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. На заседанието присъстваха голяма част от избраните общински съветници, които са заинтересовани страни по делото. 

Адвокатите на заинтересованите страни заявиха, че в жалбата не са посочени нито конкретни нарушения, нито секционни комисии, в които евентуално са извършени.

Константин Бачийски посочи, че самият той е станал свидетел на нарушение:

„С очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от СЕК, са сложени в купчинката на ГЕРБ. Имаше разправия. Имаме такива  сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции“, поясни той.

Адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов обясни, че съдебната практика в страната показва, че и друг път съдилища са разрешавали повторно преброяване на бюлетини.

Той посочи като пример изборите от 2019  г. и решението на Плевенския съд. Тогава е назначена съдебна експертиза и са преброени всички бюлетини за общински съветници. „След това решението на Плевенския съд е потвърдено от ВАС като правилно и законосъобразно. Това означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като доказателствено средство за изясняване на обективната истина. Безспорно повторното преброяване от експертите е довело до резултати, които са променили съотношението и квотите в Общинския съвет. Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуални средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Това е в интерес на избирателите“, коментира той.

По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни посочиха, че в Секционните избирателни комисии е имало застъпници на СЕК, които не са подали жалби за нарушения.

От партията обясниха, че те не са излъчвали членове в комисиите, тъй като СЕК няма парламентарно представяне. Адвокатите обаче посочиха, че те са част от коалиция с „Продължаваме промяната“.

Константин Бачийски каза, че той като законен представител на партия СЕК не е подавал нито един член в  секционните избирателни комисии. „Това, което се говори за коалиция, мандатоносител „Продължаваме промяната“, ДБ и т.н. е на предходни избори и практически е било за парламентарни избори. Ние сме изправени пред местни избори, в които парламентарните взаимоотношения между политическите партии нямат никакво отношение. Касае се за един нов самостоятелен субект, какъвто е СЕК, който се явява самостоятелно на избори. Няма как СЕК да участва с представители и логично няма кой друг да защити интереса на СЕК освен тя сама себе си“, допълни Богдан Йорданов.

Адвокатът на Общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни Георги Михов посочи, че определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика. „Аз лично не подкрепям тази практика, защото води до допълнително разколебаване и до несигурност в изборния резултат. Досега в практиката на съдилищата беше застъпено, че простото оспорване без да е подкрепено с индикации за конкретно нарушение, което повлиява изборния резултат, не може да бъде основание за извършване на проверка на изборния резултат в съответната секция. Ето защо голословното твърдение за множество нарушения на територията на ОИК – Бургас, според мен малко несериозно води до отваряне на всички секции и до разглеждане повторно на изборния резултат“, коментира той. 

Следващото заседание е насрочено за 1 декември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините