Новите безработни в Габровска област надхвърлиха 1000 души

Снимка: „Габрово Нюз“

На осемнайстия ден от обявявянето на извънредното положение у нас, новорегистрираните безработни в габровска област са 1185. Според данни от дирекция „Бюро по труда“ в Габрово 919 от тях са заявили при регистрацията си, че са освободени от работа заради кризата с коронавируса.

Най-голям брой нови регистрации за безработица са направени в община Габрово. За по-малко от месец, от 13 март до 8 април, 711 души са подали документи в Бюрото по труда в града.

Значително по-малко са останалите без работа в община Севлиево, където промишлените предприятия в първите седмици на извънредното положение продължиха да работят. В общината, в която за безработица не се говори от години, за по-малко от месец на трудовата борса са се регистрирали 211 души.

В Трявна туризмът е основно средства за препитание на местните жители. От 13 март обаче десетките механи, ресторанти, кафенета, хотели и къщи за гости са затворени, което е причина 186 души, заети най-вече в туризма, да бъдат съкратени.

В община Дряново новорегистрираните безработни са 77. Най-голяма част от хората, останали без работа, са били наети в ресторантьорството, хотелиерството, туризма, търговията и на последно място са съкратените, работили в преработващата промишленост.

На фона на растящия брой безработни в четирите общини на област Габрово, интересът към компенсациите за работодатели, с които правителството очаква да се запазят по-голям брой работни места, е нищожен. Едва 16 собственици на фирми са подали документи до 8 април т.г., с които кандидатстват пред Бюрото по труда за покриване на част от разходите за персонал.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам