BG | EN

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Новият Сливенски митрополит Арсений
Снимка: Св. Синод

Митрополит Арсений, когото вчера Светият синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия, съобщава БТА, като се повозава на канцеларията на Митрополията.

Според информацията, Арсений ще бъде посрещнат в храма „Света Троица“ в сливенското село Крушаре в 16:00 часа. Кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия сливенски архиерей от 17:00 часа пред паметника на Хаджи Димитър заедно с представители на институции в града. След церемонията на площада в катедралния храм „Св. Димитър“ ще се състои въдворяване на новия владика и вечерна служба. На гроба на митрополит Йоаникий ще се извърши заупокойна молитва, след което Негово високопреосвещенство Арсений ще бъде посрещнат в Митрополията. 

Знеполският епископ Арсений беше избран със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП). За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий – наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

В словото си след избора новият митрополит отдели голяма част за благодарности към своя „духовен отец и наставник във вяра и иночество Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, на когото засвидетелствам своята вярност, синовна обич и благодарност, признателност“.

Арсений беше избран за сливенски митрополит при повторен избор, който беше обявен от Сдружение „Православен зов“ за предрешен.

На първият избор, състоял се на 18 февруари в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари, обаче, Светият синод касира избора.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу това решение. БТА съобщава, че е имало и контрапротест.

Впоследствие Светият синод насрочи нови избори. 

По време на Епархийския избор на 19 май нито един от двамата кандидати, спечелили най-много гласове първият път не попадна в новия избор. Определени бяха нови двама кандидати Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим. Миряни от Сливенската епархия определиха избора на Арсений за предрешен.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари т.г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините