Нови 609 безработни в Шумен от началото на извънредното положение

Илюстративна снимка: Brian Merrill от Pixabay

Общо 609 безработни са регистрирани в Шумен от началото на извънредното положение, обявено на 13 март. Над две трети от новите безработни – 483 души, са заявили, че са освободени от работа заради кризата с коронавируса, съобщиха от Бюрото по труда в Шумен. Сред регистрираните има и хора, които са се завърнали от чужбина.

В Шумен най-тежко засегнати от кризата са хотелите и ресторантите – над 34 % от освободените са от тези сектори.  От съкратените 11,3 % са от преработващата промишленост, почти толкова – 11,2 %, са от търговията.

Сред новите безработни са и служители на най-големия хотел в Шумен, съобщиха от КНСБ, които дават консултации по трудови въпроси на засегнатите от кризата. Хотелиерските служители сами са подали заявления за напускане заради неизплатени заплати и имат право на парични обезщетения, посочват от синдикатите.

До този момент в региона няма подадени уведомления от работодатели за предстоящи масови уволнения, макар че някои от големите фирми освобождават работници, съобщиха още от КНСБ. В синдиката обаче се получават сигнали за принудително ползване на неплатен отпуск.

От началото на март в Бюрото по труда в Шумен са обявени общо 149 работни места.  Работа на първичния пазар са започнали 135 души.

На пресконференция вчера министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че от началото на извънредното положение в страната са регистрирани над 61 хиляди безработни.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам