BG | EN

Отново въпросителни пред „Нощ на музеите и галериите в Пловдив“

Веселина Сариева
Снимка: podtepeto.com

Пореден задочен диалог между кмета Иван Тотев и организатора на „Нощ на музеите и галериите“ (НОЩ/Пловдив) Веселина Сариева нажежи страстите в културните среди в града под тепетата.

На традиционната си пресконференция в началото на работната седмица пловдивдският градоначалник заяви, че е научил за входираното от Сариева писмо за отказ от общинско финансиране. Тотев допълни, че е прочел някъде публикувано прессъобщение, от което научил, че фондация „Отворени изкуства” се отказват изцяло от организиране на събитието. И вмъкна, че при тези обстоятелства, общината и Фондация „Пловдив 2019” могат да се заемат с подобен формат, като ангажират Веселина Сариева за консултант заради експертизата си. Кметът бе поправен от репортери на Под тепето и Дарик, че такова прессъобщение от „Отворени изкуства” не са пращали и съответно от фондацията не са заявявали, че се отказват от реализирането на най-посещавания и знаков градски фестивал. После Тотев коментира, че в идеалния случай може да има две подобни събития в две поредни седмици.

Дължащо се на объркване или не, кметското изказване създаде новина, която в последваща реакция Веселина Сариева определи като фалшива, предаде регионалното издание „Под тепето“. Пред репортери от изданието Сариева коментира, че с подобни фалшиви новини, идващи от общината и самия кмет, се създава дезинформация сред участниците, партньорите и посетителите на НОЩ-та. Нещо, което тя счита за напълно недопустимо в ролята й на организатор на събитието. След което от Фондация „Отворени изкуства” разпространиха официално становище по повод изказването на Иван Тотев:

„Днес на пресконференция в Община Пловдив кметът на града инж. Иван Тотев изказа твърдение, че в петък миналата седмица, Веселина Сариева, организатор на НОЩ/Пловдив, в официално прес съобщение е заявила, че няма да реализира събитието тази година и поради тази причина той еднолично ще назначи на ОФ „Пловдив 2019“ да организират такова събитие в датите 20, 21, 22 септември, 2018 г.

Веселина Сариева и екипът на фондация „Отворени Изкуства“ категорично заявяваме, че намираме това за манипулация на обществените нагласи. Ние никога не сме се публикували или изказвали подобна информация и не сме се отказвали от реализацията на събитието. Дори напротив, входирали сме официалното писмо в Община Пловдив на 22.02.2018, в което отхвърляме общинското финансиране и заявяваме че: „…Екипът на фестивала продължава работата по 14-тото поредно издание на НОЩ/Пловдив, което ще се проведе на 14 и 15 септември, 2018“.

Днешното изказване на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев (идващо след отправената от него заплаха към Веселина Сариева на пресконференцията от 14.02.2018г.), за пореден път внася нестабилност в организацията на най-мащабния пловдивски културен фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018. Това е спекулация, която убива културния климат в град Пловдив, където Нощта обединява над 40 местни културни организации, работата на организаторите с традиционните партньорите и спонсори на събитието и не на последно място, е пречка за развитието на Пловдив и потенциала, който НОЩТА дава за икономиката и частния бизнес.

Според нас застрашителен е и фактът, че с подобно еднолично заявление кметът инж. Тотев отново показва диктатура над управлението на отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“, което е застрашително и симптоматично за бъдещето на града и води до разединение.

След днешните събития Фондация „Отворени Изкуства“ не би могла да продължи работа по организацията на културния фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018 до момента, до който като не получи официално съгласувано становище от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, Отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините