Новият парламент и правителство трябва да решат съдбата на Старозагорския регион

Стара Загора
Снимка: Фейсбук група

В изборите за президент в 27-ми старозагорски избирателен район Румен Радев има резултат от 55,7% или 60 хиляди гласа срещу основния си опонент Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет успя да получи едва 20 хиляди гласа или една трета от тези за действащия държавен глава. Трети се класира кандидатът на ДПС – Мустафа Сали Карадайъ с резултат от 4,95 процента и изпревари само с 0,9 процента и 100 гласа лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Ако има скърцане на зъби по повод на парламентарния вот, то се чува в средите на социалистите. И има защо. Прогнозното разпределение на мандатите сочи, че при резултат от 12,67 процента БСП ще има един депутат в 47-то Народно събрание, колкото и „Демократична България“, която получи 4,24 процента доверие. Като абсолютни стойности това са 13 236 срещу 4424 гласа, тоест социалистите имат три пъти по-висок резултат, но техният остатък математически се преразпределя за ДБ. Утеха за БСП е, че в друг избирателен район вероятно партията ще получи мандат с по-малка електорална тежест. Не е изключено обаче при окончателното изчисление на мандатите БСП да получат два, а „Демократична България“ нито един мандат.

„Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“ също ще имат по един депутат в следващия парламент.

Като тенденция партията на Слави Трифонов запазва относително по-високо доверие в региона в сравнение с общия си резултат в страната – 11,3 срещу 9,5 процента. Но от юли, когато бяха първа политическа сила в НС, а в старозагорски избирателен район имаха 3 мандата и близо 32 хиляда гласа, сега те са се стопили почти три пъти.

И при партия „Възраждане“ се откроява сходна тенденция. Националистическата формация тук достигна резултат от 6,2 на сто от вота при 4,8 за цялата страна.

В национален мащаб ДПС постигна 13 процента, благодарение на изселническия вот от Турция, който на 14 ноември беше близо три пъти по-висок, отколкото през юли. В Старозагорски регион, където етно-религиозната партия има кметове в три общини – Гурково, Павел баня и Гълъбово, резултатът й е едва 6,7 процента и 7 хиляди гласа. За сравнение през април ДПС получи над 17 хиляди гласа, а през юли малко под 9 хиляди. Този траен спад в резултата, който сега е с 10 хиляди гласа по-нисък, отколкото през април, се дължи основно на акциите на МВР в ромските квартали и гета срещу реализацията на схеми за купуване на гласове и манипулация на вота. В изборния ден под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора са проведени разследвания и проверки по 28 преписки, по пет от тях са образувани досъдебни производства, но на сайта си прокуратурата не съобщава никакви подробности.

Без отговор остава и въпросът защо Софийска градска прокуратура, която образува досъдебно производство за купуване на гласове в община Гурково и повдигна обвинение на кмета й Мариян Цонев, не го отстрани до пълното изясняване на случая, а го остави на поста му. Така на практика той организира и тези избори, през лятото наказа ромите, които отказаха да вземат пари и да гласуват за ДПС като им спря водата при 40 градусови температури и в условия на епидемия, а след това под негов натиск и заплахи от нови репресии като събаряне на къщите им, някои от свидетелите се отказаха от показанията си срещу него. И за капак седмица преди вота – на 6 ноември в Казанлъшкото село Черганово група въоръжени мъже с бухалки и железни тръби(някои от тях и с пистолети),   между които е и синът на кмета Георги Цонев, пребиват мъж вечерта пред селската кръчма.  Свадата, завършила с побой, е заради видеозапис, компрометиращ представител на местната власт от община Гурково, който мъжете издирвали, за да унищожат.

В изборния ден Иса Бесоолу – кметът на община Павел баня се оказа на почивка в съседна Турция, най-вероятно, за да не стане обект на подозрения и разследване за контролиран вот. А кметът на Гълъбово Николай Тонев, който на предишните предсрочни парламентарни избори беше в листата на ДПС и й донесе много гласове в един регион, където тя няма електорално влияние, сега отказа тази „чест“.

Причина за ниския резултат за партията на Ахмед Доган е още машинното гласуване, което затруднява избирателите й, особено по-възрастните. А в Гурково ромите открито заявяваха, че щом субсидии, няма да гласуват.

Коалицията ГЕРБ – СДС запазва позициите си от предишните избори и в 47-то Народно събрание ще има отново трима представители, един от тях е бившият образователен министър Красимир Вълчев. Друг министър от последния кабинет „Борисов“ – икономическият Лъчезар Борисов отново остава „зад борда“ като четвърти в листата. В Старозагорски регион – една от крепостите на ГЕРБ, „изчегъртването“ на партията на бившия премиер Бойко Борисов, се оказа илюзия, както и в цялата страна. Защото гласовете за ГЕРБ-СДС са основно от средите на огромната администрация, която знае как се сменят кадри в държавата и гласува да запази своите позиции в нея. Освен в областния град, бившите управляващи държат властта в големите общини Казанлък, Раднево, Чирпан и в други по-малки. Публична тайна е, че назначенията в държавните Мини „Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ не могат да станат без одобрението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Силен е и корпоративният вот за довчера управлявалата партия. Ще дам пример само с военните заводи „Арсенал“ в Казанлък. Нейният изпълнителен директор инженер Николай Ибушев създаде коалицията „Алтернатива на гражданите“, която има група в Общинския съвет и на практика диктува политиката на местната власт. Така в една декларация на коалицията в защита на Николай Ибушев е написано: “Казанлък е „Арсенал“ и „Арсенал“ е Казанлък“.

Победителите от новата формация „Продължаваме промяната“ също ще имат трима депутати от старозагорския избирателен район. И тримата са предприемачи, водачът – Радослав Рибарски е експерт в енергийния сектор и май единствен от всичките 11 народни представители в новия парламент. Всички те няма да могат да избягат от ключовия за региона проблем, свързан с бъдещето на комплекса „Марица изток“ – най-големият в страната, чийто централи произвеждат над 40 процента от енергийния микс за страната. Всички партии досега бягаха от сериозна дискусия по тази тема, но скъсената перспектива за вземане на отговорни решения няма да им позволи повече това. Защото от тях ще зависи не само съдбата на около 10 хиляди работници, но и на целия регион. Днес по БВП на глава от населението Старозагорска област е на второ място след София. Утре, ако правителството не предложи стратегия за успешно развитие на региона след края на въглищната индустрия, перспективата му ще бъде миграция и обезлюдяване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам