Нова заповед на здравния министър променя спорния режим за пазаруване на възрастните хора

Снимка: За истината

От 14 ноември магазините за хранителни стоки не трябва да допускат хора под 65-годишна възраст да пазаруват между 13:30 и 16:30 часа. Това се нарежда с нова заповед, публикувана тази вечер в сайта на Министерството на здравеопазването.

Според заповедта, подписана от здравния министър, в посочените следобедни часове в магазините за хранителни стоки ще се допускат само хора на и над посочената възраст.

Отново от утре аптеките трябва да организират работата си, като не допускат хора под 65-годишна възраст в часовете между 8 и 10 сутринта и 13:30-16:30, се казва още в заповедта.

В посочените часове се допускат само лица на и над посочената възраст.

Така министърът промени условията за пазаруване на възрастните хора, определени в негова заповед и влезли в сила само ден по-рано. В нея достъпът на лица над 65-годишна възраст до магазини и аптеки беше ограничен до два часа сутрин. Така голяма част от възрастните хора бяха лишени от възможността да пазаруват, а пред кабинетите на личните лекари в интервала 8 – 9:30 се струпаха хора, които бързаха да вземат рецептите си, за да успеят да си купят лекарствата до 10 часа. В същото време редица юристи коментираха, че въведеният с предишната заповед на министъра ограничен достъп на пенсионерите до аптеките и хранителните магазини е незаконен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам