Нова Загора и Чирпан с вечерен час за непълнолетни

Снимки: Скрийншот Би Ти Ви

Като мерки срещу разпространението на коронавируса, кметът на община Нова Загора Николай Грозев въведе пропускателен режим за жителите на ромския квартал „Шести“ и обяви вечерен час за непълнолетни, макар до днес да няма регистриран случай на COVID-19 в града.

Пред За истината той обяви, че е решил да пристъпи към тези действия, заради струпването и придвижването с микробуси на големи групи от хора, което засилва риска от предаване на заразата. По думите му това се наложило, защото в първите дни след обявяването на извънредно положение в България, много от гражданите на Нова Загора не се съобразявали с препоръките на властите. Грозев заяви, че действията му не се дискриминационни и хората в ромския квартал разбирали това, с изключение на двама души, които реагирали по-остро. За да стигне до всеки дом информацията за пандемията, здравни медиатори и доброволци от общината обикалят квартала и инструктират с мегафони населението на техния майчин език. С решение на общинския щаб са премахнати уличните автомати за кафе и е затворен централния парк на Нова Загора, а от утре започва миене и дезинфекция на улиците в кв. „Шести“.

В последните дни от Италия са се завърнали 30 души. Според кмета в такива случаи хората се обаждали предимно на своите лични лекари или в Общината, в противен случай се налагало да ги издирват. Голяма част от тях не спазвали изолацията по време на карантинния период. В Районната здравна инспекция получавали информация и от граничните власти, но често се получавало разминаване в данните. Жителите на ромския квартал в Нова Загора са между шест и осем хиляди души от общо 24-те хилядното население на града.

В града има една общинска болница, която преди две години беше обявена за приватизация, но до продажбата и не се стигна, поради липса на интерес. Закритото преди години инфекциозно отделение е подготвено за прием на пациенти, но ако се наложи хоспитализирането на заразени с коронавирус, трябва да бъдат осигурени лекари от други градове, коментира Николай Грозев.

Общината в Нова Загора продължава работа, голяма част от услугите се осъществяват по електронен път.

И кметът на Чирпан Ивайло Крачолов въведе преди дни вечерен час за непълнолетни от 19 часа. Според него мярката е ефективна, защото е успяла да преустанови събирането на тинейджъри в града, а обучението в училищата се провежда изцяло онлайн.

От днес е започнало изплащането на помощи и опашките пред банкоматите са големи, коментира кметът. Завърналите се от Италия жители на ромската махала са изолирани и предупредени за санкциите, които ще понесат, ако не спазват нарежданията на здравните власти. Различна е ситуацията с прибралите се от Дания, защото тя не е в списъка за карантиниране. Над 2500 от общо 16-те хиляди души население на Чирпан живеят в ромската махала на града и според кмета ограничаването на контактите на завърналите се от чужбина с техните роднини и съседи е на практика невъзможно. Медиатори раздават листовки в квартала с информация за коронавируса и мерките за ограничаване на пандемията. От утре започва измиване със специален препарат на основните улици в целия град.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам