BG | EN

Нова „грамада на недоволството“ беше струпана пред варненското кметство

Снимка: „За истината“

Нова „грамада на недоволството“ направиха тази вечер пред сградата на общинската администрация във Варна протестиращи заради смъртта на 39-годишния Мартин Чикалов, който на 10 септември бе убит  от шофьор без книжка докато пресичал пеш с колелото си на пешеходна пътека в града.

Камъните  на недоволството са срещу безнаказаността на престъпленията и срещу администрацията, обясняваха тази вечер дошлите пред общинската сграда, които носеха различни по размер камъни, части от велосипеди, цветя и свещи.

Снимка: „За истината“

Пред Радио Варна младежи споделили, че редовно са подавали сигнали до Агенция „Пътна инфраструктура“  за нередности и опасности по пътя, но след време установяват, че проблемите не са решени, защото агенцията не отговаряла за тях. Така биват прехвърляни от една институция към друга, а проблемите на пътя остават.

Организаторите на протеста поискаха по улиците и пътищата в страната да бъде осигурена ефективна безопасност, да бъдат повдигнати пешеходните пътеки и да се сложи край на гонките с автомобили и мотоциклети по улиците.

В сряда по време на протестно шествие „Поход за живот” колеги на Мартин Чикалов, който беше балетист във Варненската опера, струпаха камъни пред кметството в града, но в четвъртък сутринта те се оказаха разчистени, което провокира днешния протест.

Снимка: „За истината“

Идеята за нова грамада пред общината се организира в социалните мрежи от групата „За Морската“.  В призива си към варненци, те написаха:

„Недоволни сме от грижата на нашите власти към нас. Те не ни опазват!
Газенето на велосипедисти и пешеходци – по тротоари и пешеходни зони – стана епидемия.

Искаме безопасен живот! Искаме справедливост! Искаме спазване и прилагане на законите. Искаме спиране на незаконните гонки със залагания, провеждани без притеснения пред очите на полицията. Искаме вдигнати пешеходни пътеки на проблемните места и булеварди, искаме ограничителни колчета по тротоарите.
Искаме обезопасени пешеходни пътеки в подстъпите до Морската градина и настояваме от години за спиране на движението на автомобили по алеите ѝ! Там има огромна опасност от инциденти с пешеходци или велосипедисти. Същото е положението и по крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев”!

Искаме безопасни условия за пешеходците в условията на продължаващи с месеци ремонти и строежи на градската инфраструктура на Варна.

Искаме законодателни промени в областта, по-високи глоби, налагането и събирането им, искаме спазване на законите!

Паралелно с протеста във Варна, пред Народното събрание в София колоездачи и активисти на сдружение „Велоеволюция“ се събраха на протест. Пред сградата гражданите ще поставят запалени свещички в памет на жертвите на войната по пътищата. Те настояват за по-строги мерки срещу водачите, който нарушават правилника, предаде БНР.  

Това е втората грамада от камъни, която варненци издигат пред общинската сграда. Първата беше издигната след смъртта на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари 2013 г. в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 г. с искане за оставката на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия общински съвет. Горанов почина във варненската военноморска болница на 3 март с.г. Три дни по-късно Йорданов подаде оставка, но общинските съветници завършиха пълния си мандат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините