BG | EN

Историята на...

Новата сграда на Карин дом – история за добротворчество и успешен тест за гражданското общество у нас

Снимки: „Карин дом“

Новият комплекс за социални, здравни и образователни услуги на Фондация „Карин дом“ отвори врати наскоро във Варна.

Устремът, желанието и любовта на екипа, усилията на мнозина, подкрепа от институциите и много сърцати дарители – това са основите, върху които стъпи проектът и благодарение на тях, година и половина след първата копка сградата беше открита.

Лентата за откриването на новата сграда екипът на Карин дом сряза заедно с партньори, приятели и дарители и строители
Снимка: Карин дом

А по-малко от месец след откриването на новия център екипът на „Карин дом“ го насити със събития. Активни и неуморни, специалистите още в края на октомври започнаха безплатни занимания за деца и обучение за родители от Украйна. Последваха обучение за квалификация на педагогически специалисти, доброволчески форум в Карин дом, безплатни консултации на недоносени или родени с ниско тегло деца и много други.

Какво е Карин дом?

Фондация Карин дом е основана от дипломата Иван Станчов, с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено.

Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. Събира малък екип от специалисти от Варна и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи. Благодарение на харизматичната си личност и силната лична мотивация да бъде в услуга на обществото, г-н Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата.

С построяването на новия специализиран център във Варна, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, основал Карин дом преди 26 години.

Мисия „Карин дом“ – да даряваш с кауза – тук

Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено.

Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

До сега центърът за деца се помещаваше в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата, но сградата стана тясна за активните и амбициозни обитатели и стотиците нуждаещи се от помощ семейства.

Така през 2019г. Карин дом стартира своята дългогодишна мечта и обяви официално отварянето на международен архитектурен конкурс за идеен проект на новия център заедно с Optimistas.

Архитекти от 48 държави предложиха проекти за новата сграда на Карин дом във Варна – тук

А година и половина след първата копка на сградата, обитателите й влязоха нея.

Малко не достига за довършване оборудването на центъра

Новият Карин дом е разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров” (Зад Проектантска, в двора на средношколските общежития). Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса.

Новата сграда съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, модерна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Изцяло предвиден и оборудван за съвременни методи за работа, новият център е гордост за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. За оборудването на новия комплекс Карин дом разчиташе изключително на дарители. Съвсем малко остава за пълното комплектоване.

На специално създаден за целта сайт всеки може да проследи какво е свършено и какво остава.
Снимка: Скрийншот на страницата за строителството на новата сграда на Карин дом

На специално създаден сайт, който дава информация за напредъка на строителството и оборудването на новия център, всеки може да проследи проектът от самото начало и да разбере как може да помогне за успешното му завършване.

И в момента доброволци помагат за пренасяне на оборудване към новата сграда. Дарители са необходими още за профилактика и терапия на деца с двигателни затруднения, създаването на зали за терапия, обучителен център в подкрепа на учителите и специалистите от цяла България, детски здравен център и образователна тераса.

Удивително е как от десетилетия организацията устоява на предизвикателствата на времето и успява да привлече хиляди доброволци за каузата, как духът на Иван Станчов, който от година вече не е между нас, все още е жив в Карин дом, дори и в новата сграда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“