BG | EN

Новата здравна карта: в Шумен не стигат болнични легла, в Разград и Търговище – лични лекари

МБАЛ – Шумен
Снимка: radian.bg

Близо 6 хиляди излишни легла има в болниците в страната, показва проектът на националната здравна карта, публикуван от здравното министерство.

Най-много  свободни легла има в София и Пловдив, където използваемостта на базата рядко надхвърля 70%.  Според Министерство на образованието, в болниците сега има общо 38 803 легла, докато при 100% използваемост ще са достатъчни 24 723 легла.

Само в две области има недостиг на легла за активно лечение – Шумен и Бургас.  В Шумен в момента има 569 легла, а трябва да бъдат 621.  В същото време в столицата има 9808 регистрирани легла, а като необходими са преценени 8151.  Това означава, че за 1657 легла софийските болници следва да не получат финансиране от касата.

Според шуменското издание „Радиан“, в повечето области на страната използваемостта на легловата база в болниците е между 60 и 70% , а в Шумен натовареността е най-висока – 82%.

Все още над половината области в страната имат нужда от още общопрактикуващи лекари.  В момента по договор с НЗОК работят 4293 общопрактикуващи лекари, при необходими 4787.

Най-голям недостиг има в Кърджали, където при необходими 100 лекари има само 61. Следва Разград, където личните лекари, които работят по договор с касата са 48, а са необходими 77.  В Търговище регистрираните джипита са 49, а трябват 76.  В Шумен проблеми с личните лекари не са отчетени.

Според здравното министерство, се очаква още тази година договорите с болниците да се сключат по критериите на новата карта и да се постигне финансова дисциплина.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините