BG | EN

Никола Козлево бедства без ток и без вода след първата зимна буря

силният вятър натрупа двуметрови преспи в община Никола Козлево. На снимката – бурята е унищожила градината в къща в Н Козлево Снимка: Дияна Желязкова

Община Никола Козлево бедства без ток и без вода след първата зимна буря, която връхлетя региона на 18 ноември, събота, със силен вятър и снеговалеж.

Оттогава вече трети ден е прекъснато електрозахранването във всички 11 населени места в общината, включително общинския център Никола Козлево.

Токът дойде за малко и пак спря, съобщиха жители на Никола Козлево. Аварийни екипи на енергодружеството „Енерго про“ работят в района, но възстановяването на мрежата е бавно и трудно, защото има много паднали електрически стълбове заради ураганния вятър, обясниха от Община Никола Козлево.

Никъде в общината няма и вода, тъй като водоснабдяването в района се извършва с помпи, а те не работят заради липсата на ток.

Главните пътища за Шумен и за Добрич са отворени, но улиците вътре в селата са затрупани от сняг и непроходими.

„Общината има един багер, но той е повреден и няма с какво да разчистваме селските улици. Има и един общински камион с гребло, който обаче не е особено ефективен в тази обстановка и трудно може да пробие преспите, затова се търси помощ от частни стопани и фирми, които могат да предоставят техника“, обясняват от Община Никола Козлево.

Сериозен проблем има и заради затворения път за с. Пет могили, където има голям свинекомплекс и животните също бедстват. Чакат се грейдери, които да разбият преспите към селото и да отворят пътя. Там са и всички работници от общинското предприятие по чистота, а горските от местното горско стопанство помагат за разчистване на главните пътища. 

Училищата и детските градини в цялата община са във ваканция днес и утре, 20 и 21 ноември.

Времето вече се стабилизира и хората се надяват, че до вечерта преспите ще се стопят. Големият проблем остава липсата на ток и вода, коментират местните жители.

В община Никола Козлево и още пет северни общини в Шуменска област бе обявено бедствено положение от 9,30 ч. на 19 ноември.

Днес областният щаб за защита при бедствия обсъди ситуацията засегнатите от бурята общини.

Най-сериозен проблем остава липсата на електрозахранване в редица населени места, а тай-тежка е обстановката в общините Никола Козлево и Каолиново, коментират от щаба.

Освен екипи на „Електроразпределение Север“, които работят по отстраняване на авариите, на помощ са дошли и екипи и от съседни райони – Търговище, Разград и Горна Оряховица, за да бъде овладяна ситуацията.

Двуметрови преспи по пътищата в северните общини. Хората се надяват преспите скоро да се стопят.
Снимка: Фейсбук

Очакванията са до края на деня навсякъде да бъде подадено напрежение, но отделни абонати ще останат без ток, защото има много аварии по проводниците с ниско напрежение, по които ще се работи и утре, заявиха от „Енерго про“. В района на Нови пазар има аварии и на електропроводи, за отстраняването на които работата продължава.

Села без ток има и в шуменските общини Нови пазар, Венец, Хитрино и Каспичан.

От регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” съобщиха, че през изминалото денонощие екипите евакуирали над 90 души в региона, които са се оказали блокирани в автомобилите си по пътищата.

В момента вече няма бедстващи хора, а главните пътища в региона са проходими, уверяват от областната дирекция на МВР.

При пълно възстановяване на електрозахранването, ще бъде отменена заповедта на областния управител за бедственото положение в Шуменски регион.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините