BG | EN

Николай и Евгения Баневи са арестувани, прокуратурата разследва източване на „Полимери“ АД

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура е започнала разследване на дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани тази сутрин в Ница (Франция), съобщи днес пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Следователи извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс, се посочва в официалното съобщение на прокуратурата. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, допълват от там.

По думите на Иван Гешев, цитиран от столичните медии, обект на разследването, заради което бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция, е източването на завод „Полимери” в Девня. За двамата е имало издадена европейска заповед за арест и разследване. Те са привлечени задочно към наказателна отговорност за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления.„Основен обект на разследването е източването на приватизираното предприятие „Полимери”. Резултатът за всички е ясен – от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват 0 семейства”, коментира обвинителят, цитиран от БТВ.

Дневник припомня, че „Полимери“ – Девня, е приватизирано от дружество на Николай Банев през 1998 г., но през 2010 г. спира работа. В края на 2013 г. предприятието е обявено в несъстоятелност и е назначен синдик. В средата на миналата година пловдивската „Хъс“ купува активите за сумата от 14.5 млн. лв..

На територията на завод „Полимери“ все още се намират два резервоара с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка. Тъй като съдовете са силно корозирали, градът няколко пъти беше заплашван от екологична катастрофа, припомня изданието.

От БНР допълват по темата, че миналата година след посещение в „Полимери“- Девня премиерът Бойко Борисов е обявил приватизацията му за „разбойническа“ и допълнил, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата проверява приватизацията на завода.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините