Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека

Николай и Евгения Баневи
Снимка: скрийншот bTV

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той постанови да им бъде платено обезщетение от 13 800 евро и съдебните им разноски от 6000 евро.

Съдът в Страсбург е приел, че при задържането им е нарушен чл. 5, параграф 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), както и презумпцията за невиновност с коментари на тогавашния зам.-главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев  и наблюдаващия прокурор по делото Мария Дойчева. ЕСПЧ е установил и прекрачване на границата на подозрението в престъпление при едно от произнасянията на Специализирания наказателен съд (СНС) по задържането им (пълния текст на решението виж тук).

„За първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта“, коментира пред в. „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев – адвокат по делото.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница (Франция) на 26 октомври 2018 г. в присъствието на трите им малолетни деца. Те бяха обявени за издирване и задържане с Европейска заповед за арест. Според жалбата им до съда в Страсбург, това е станало независимо от факта, че в телефонен разговор с полицай и по-късно със следовател са потвърдили явяването си на разпит в Специализираната прокуратура на 29 октомври 2018 г.

Специализираната прокуратура обвини Баневи за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

Николай Банев остана в ареста две години и седем месеца, а Евгения Банева беше освободена през 2019 г. заради наложително оперативно лечение.

„Тази продължителност на задържането е тревожна“, заявява ЕСПЧ и посочва, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам