BG | EN

Николай и Евгения Баневи вече са предадени на българските власти

Николай и Евгения Баневи
Снимка: скрийншот bTV (архив)

Николай и Евгения Баневи вече са в арест в София. Двамата бяха арестувани в Ница  (Франция) на 26 октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест по задочно обвинение в пране на пари. Днес семейство Баневи са били предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура.

Николай и Евгения Баневи са пристигнали в България с различни полети заради ограничения, свързани с броя на конвоираните лица в един самолет, и от летището са били откарани в следствения арест.

По информаця на държавното обвинение, наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер – за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група; за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД; за пране на пари в особено големи размери – 589 811 132 евро и 225 хил. лева; за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На 07.12.2018 г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най – тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините