Николай Зайцев – лицето на колежа-фантом в Дряново, е осъден на една година затвор условно

Николай Зайцев (вдясно на снимката). Вляво е бившият кмет на Дряново Мирослав Семов
Снимка: „За истината“

Една година условна присъда, с три години изпитателен срок, наложи Районният съд в Дряново на Николай Зайцев, един от „създателите“ на неосъществения Висш колеж по биодинамика в Дряново. Делото, заведено от Окръжна прокуратура Габрово, бе за обсебване на общинска собственост.

Присъдата на Зайцев е за нарязаните и изнесени, без съгласие на собственика (Община Дряново), чугунени радиатори от сградата на бившата ж.п. гимназия. Тя бе отдадена под наем на т.нар. колеж, а в последствие едва си върна опразнения имот.

Цялата история на т.нар. Колеж – тук, тук и тук.

В рамките на делото е уважен и гражданския иск на Община Дряново, с което Зайцев трябва да й плати над 12 хил. лв., плюс още 2000 за съдебни разноски.

Николай Зайцев се оказа значима фигура в историята на неосъществения дряновски колеж.

Той бе

човекът на терен,

който движеше работите на фантомното висше училище, а Гроздалина Георгиева – председател на „“Регионално сдружение за социален просперитет“, чиято бе амбицията да направи малкия град университетски, стоеше в сянка. Зайцев бе и лицето, сочено за контакти в сайта на „Висш колеж по биодинамика в Дряново“ и плътно до тогавашния кмет на града Мирослав Семов по време на откриването на колежа през март 2019 г.

Тогава, при откриването, стана ясно, че синът на Николай Зайцев, Ивайло, е изпълнителен директор на създаденото междувременно акционерно дружество „Висш колеж по биодинамика“, което се оказа собственик на колежа. Обяснение за тази връзка няма и досега. Но и никой не попита на самото откриване защо поканите за

напудрената и очевидно набързо скалъпена церемония

бяха от името на акционерно дружество, а зад договора с Община Дряново стои „Регионално сдружение за социален просперитет“. По всяка вероятност тогавашната местна власт в Дряново бързаше да се сдобие с висш колеж в една изборна година и да трупа активи от това.

Няма съмнение, че радиаторите, собственост на Община Дряново, са свалени, а липсата им в сградата означава, че са изнесени
Снимка: „За истината“

Само три месеца обаче бяха достатъчни

активите да се превърнат в пасиви

и през юли 2019 г. Общинският съвет в Дряново реши да изгони „академиците“ от общинската сграда. Причината – трупащи се задължения и злоупотреба с имущество на бившето училище.

Естествено Зайцев отричаше да има злоупотреби, въпреки че през декември 2019 г. те бяха установени с протокол от общинска комисия, назначена от наследника на Семов Трифон Панчев. А на самия Семов отне доста време да изпълни решението на Общинския съвет и върне сградата на Общината, която две години по-рано беше преотстъпил при преференциални условия на софийското сдружение. След три неуспешни опита – през юли, август и септември миналата година, историята затихна заради влизането в предизборна кампания.

Вина за случлото се имат и съветниците в Дряново, които доста наивно приеха обещанията за превръщането на града им в

„световен град на природосъобразния живот“

и без да се задълбочават гласуваха сградата на бившата гимназия за подготовка на кадри за железопътния тарнаспорт да бъде дадена без наем за две години на „Регионално сдружение за социален просперитет“, а след този срок, ако колеж няма, Общината да си я получи с подобренията.

Подобренията трябваше да бъдат на стойността на двегодишен наем, приблизително 110 хил. лв. Ако се съди по това, което бе видяно при откриване на колежа, става дума за козметичен ремонт, буквално

колкото да се посрещнат гостите за церемонията.

За студенти изобщо не става дума, тъй като такива не са започвали обучение, въпреки уверенията на Николай Зайцев, че има записани колежани, но те работят по ферми, защото сезонът бил такъв, че теорията може да почака и лятото е време за практични занимания. Странно разбиране за обучение, при което практиката върви след теорията, но то няма значение на фона на съмнението, че изобщо е имало записани студенти.   

Нищо от обещанията на Зайцев както за уникалния и единствен в региона колеж по биодинамично земеделие, нито по отношение на общинската сграда, не се е случило до момента, заради което тази година новият Общински съвет даде зелена улица на кмета Трифон Панчев да води съдебни дела за нанесени щети и неиздължени суми под договор.

Дълговете на колежа-фантом

към май т.г. бяха стигнали 75 хил. лв., а Община Дряново ще търси парите си в съда, въпреки убедеността, че какъвто и да е изхода от делата, „Регионално сдружение за социален просперитет“ няма собственост и на практика няма как данъкоплатците в Дряново да бъдат обезщетени.

Всъщност историята за колежа в Дряново, за която „За истината“ бие тревога от началото на миналата година, е изключителен пример за лекомислие на местната власт, което съчетано с безплодна амбиция, води единствено до разруха и опустошение.  

Присъдата на Николай Зайцев подлежи на обжалване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам