BG | EN

Никой не иска да ремонтира фекалната тръба във Варненското езеро

Снимка: live.varna.bg

Нито една оферта не е била подадена в търга за ремонт на канализационната тръба, пресичаща Варненското езеро, която трябва да бъде закопана на 3.5 м. под дъното му. Невъзможността за започване на ремонта блокира друг проект, по който вече са платени авансово 430 млн. лв.

Това е показала справка на БНТ в електронния регистър на обществените поръчки днес, след като срокът за подаване на оферти изтече още в петък, 2 юни.

Община Варна проведе пазарни консултации и те приключиха с подаването на едно единствено предложение от варненско дружество с италиански собственик. Според неговото съдържание евентуален ремонт на тръбата, по начин, който да гарантира, че тя няма да бъде отново прекъсната, както през август 2019 г., би струвал четири пъти повече отколкото изграждането й през 2009 – 2011 г. По-късно се оказа, че дружеството не развива дейностот 2019 г. Тогава беше обявена и обществената поръчка, която изтече на 2 юни без по нея да бъде подадена оферта.

Тръбопроводът, който трябва да се ремонтира, беше изграден с 5 млн. евро, като 75% от тях бяха европейско финансиране. Той минава по дъното на езерото, като отвежда фекалните води от кварталите Аспарухово, Боровец и Галата до пречиствателната станция в с. Тополи.

Преди три години авария, която предизвика изливането на над 3 млн. куб. метра силно токсични фекални води в езерото, разкри, че вместо да бъде положена под дъното на езерото, тръбата е била оставена открита върху него, въпреки че проектът и финансирането са предвиждали тя да бъде вкопана на 3.5 м.

Сега невъзможността за започването на ремонта на тръбата блокира напълно удълбочаването на двата плавателни канала във Варненското езеро. За изпълнението на този проект държавата плати авансово и без търг над 430 млн. лв. търговската си компания „Транспортно строителство и възстановяване“. Заради липса на капацитет да свърши работата тя нае частен консорциум, а през него над 300 млн. лв. бяха платени (отново без търг) на руската компания „Гидрострой“.

Утре – 6 юни кметът на Варна Иван Портних е призован в Окръжната прокуратура във Варна на разпит в качеството му на обвиняем по разследване за това, че с бездействието си е допуснал голямото замърсяване на Варненското езеро в периода 2019 – 2021 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините