Листи под индиго – партиите в Габрово влизат в кампанията със старите си кандидати

Снимка: Областна администрация Габрово

Повечето партии и коалиции, регистрирали се за участие в изборите на 2 октомври в Габрово, изобщо не са променили листите си и предлагат едни и същи имена на кандидат-депутати за четвърти пореден път в рамките на година и половина.

Това става ясно, след като на 30 август изтече срокът за регистрация на кандидатските листи в Районната избирателна комисия(РИК) в Габрово.

Еднообразието не важи за „Продължаваме промяната“,

която в Габрово повежда напусналият „Има такъв народ“ бивш спортен министър в кабинета Радостин Василев.

С фалстарт тръгнаха към изборите от „Продължаваме промяната“ в Габрово – тук

На Василев обаче ще се наложи да води кампания в скрита конкуренция с предишния водач на листата на „Продължаваме промяната“ Яна Балникова, която се оттегли от политиката. Причините за това Балникова определи като „изцяло лични“, но опонентите на тандема Кирил Петков-Асен Василев заподозряха в оттеглянето й вътрешна интрига.

Между другото Балникова публично намекна, че има резерви към поставянето на Радостин Василев начело в листата. В пост от десетина реда във фейсбук тя подчерта, че се надява водач на листата в родното й Габрово да е местен човек, който да се ангажира с проблемите на хората в региона.

Втори след Радостин Василев е депутатът от 47 Народно събрание Богомил Петков, който преди три години загуби изборите за кмет на Севлиево от кандидата на ГЕРБ. През ноември м.г. той отново бе втори в листата на „Продължаваме промяната“, но стана депутат, защото Яна Балникова влезе в изпълнителната власт.

На изборите на 2 октомври 2022 г.

Вторият в листата Богомил Петков е кандидат на две места – в Габрово и Бургас.

В Бургас той е трети, а избирателният район там има 14 мандата. На изборите през ноември 2021 г. „Продължаваме промяната“ спечели четири от тях. Ако резултатът на 2 октомври е същия или близък, Богомил Петков ще влезе в Парламента от Бургас.

Тъй като е малко вероятно „Продължаваме промяната“ да спечели в Габрово два мандата, това означава, че Радостин Василев би могъл да стане депутат от Габрово.

Има още една възможност. Ако „Продължаваме промяната“ спечели изборите и състави правителство, Радостин Василев, който в последния редовен кабинет бе министър на младежта и спорта, може отново да влезе в изпълнителната власт. Това отваря възможност в парламента да влезе третия в листата – освободеният от служебния кабинет областен управител Ралица Манолова. Това обаче може да стане при условие, че Богомил Петков избере да представлява в Парламента Бургас.

Листата на ГЕРБ в частта избираеми места е същата както миналата година.

Томислав Дончев неизменно е водач, следван от Невена Минева, която която получава сериозна поодкрепа от местната организация на партията.

Минева беше областен управител на Габрово по времето на третото правителство на Борисов, а престоя й в областната администрация трудно може да се запомни с нещо друго освен с протоколни срещи.

Едва след като бе включена в листата на ГЕРБ Минева показа характер и започна да говори политически. Най-напред атакува 30 годишния воден проблем на Севлиево, пропускайки, че е била председател на Асоциацията по ВиК, по чието време липсваше каквато и да било инициатива в областта на водоснабдяването. Всъщност темата с безводието не е била обект на коментари на нито едно заседание от създаването на асоциацията през 2014 г. и по време на управлението на Невена Минева. Единственият път, когато се заговори за инвестиции (видно от протоколите, б.ред.), повод беше липсата на Пречиствателна станция за отпадни води в община Дряново.

ГЕРБ ще положи всички усилия, за да си върне загубените на предходните избори два мандата Габрово, но това е трудна задача. Всеки следващ вот през 2021 г. им носеше по-малко гласове, а общият отлив от гласоподаватели е малко под 5 хил. от трите избора през миналата година.

И ДПС преповтаря миналогодишната си листа.

Юсеин Вейселов, който бе водач на изборите през есента на миналата година и успя да влезе в Парламента с около 1600 гласа, но с гласове от преразпределението, пак води листата.

На второ място и сега е Ердоан Узунов, председател на областното ДПС и общински съветник в Севлиево. 

В 47 Народно събрание главният прокурор поиска имунитета на Вейселов, за да продължи наказателното производство срещу него по обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост.

След като народният представител се отказа от имунитет, съдебното производство продължи до юни т.г., когато бе прекратено „поради допуснати съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство“, а делото бе върнато на прокуратурата.

Председателят на областната структура на БСП в Габрово

Валери Митов е другият нов водач в Габрово.

След като на трите избора през 2021 г. Корнелия Нинова твърдо залагаше на автомобилния пилот Крум Дончев. С издигането на Митов Столетницата се опитва да си върне изгубения мандат в Габрово, което беше силен шамар за социалистите.

Трудно е да се прогнозира дали Митов би повел екипа си до победа. Победа за БСП ще бъде един мандат. Само че Валери Митов не е от разпознаваемите лица на Левицата, а докато Корнелия Нинова беше министър на икономиката той се сдоби с назначение за шеф на кретащото държавно предприятие „Плод-зеленчук“- Габрово. Това го превръща в човек на Нинова, която социалисти в Габрово не харесват много.

Част от тях, но по-скоро нищожна, ще гласуват за „Български възход“ на Стефан Янев, но това почти сигурно няма да повлияе сериозно на вота за БСП. Водачът на листата на „Български възход“ е Диан Русанов и вече е бил в листа – през април м.г., но на БСП.

Ако е вярно, това, което се коментира, че традиционния електорат на БСП, възрастно население, което живее предимно в селата на областта, ще гласува за „Възраждане“,

то хората на Костадин Костадинов пак ще вземат мандат от Габрово.

Всъщност в социалните мрежи се коментира възможност „Възраждане“ да получи два мандата в града на хумора, но това не изглежда сериозно. За 2 октомври и „Възраждане“ издига за водач на листата си досегашния Даниел Петров, депутат в 47 Народно събрание. Той е един от хората край Костадинов със завършен ваксинационен курс срещу Ковид-19, който публично прокламираше вредата от ваксините.

„Демократична България“ за четвърти път залага на Ивелин Стоянов

за водач на листата си. Стоянов бе назначен за зам.-областен управител на Габрово, когато служебното правителство освободи заедно с областния управител Ралица Манолова. Днес и двамата са в листи.

„Има такъв народ“ не се спрягат за новия парламент, но къде ще отидат гласовете им

колкото и прогресивно да намаляват с всеки следващ избор от април 2021 г. През ноември те бяха около 3500, но през април 2021 г. за ИТН в Габрово гласуваха близо 11 хил. гласоподаватели. През юли техните избиратели се насочиха към „Демократична България“ и коалицията получи мандат в Габрово, след като от 2009 г. нямаше свой човек в Парламента. През ноември отливът от ИТН се насочи към „Продължаваме промяната“.

ИТН пак издига за водач в Габрово Деляна Иванова, която бе заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Кирил Петков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам